Comisia Europeană cere Consiliului UE să permită aderarea României și Bulgariei la Schengen

Comisia Europeană cere Consiliului UE să permită aderarea României și Bulgariei la Schengen

Comisia Europeană cere Consiliului ce întrunește statele UE, într-un raport privind spațiul Schengen, să permită aderarea României și Bulgariei la spațiul fără frontiere. Documentul Comisiei prezintă cele mai bune practici pentru gestionarea frontierelor externe sau politica de returnare a vizelor.

FOTO: Shutterstock

„Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru a continua consolidarea gestionării frontierelor externe, pentru a face returnările mai eficiente și pentru a spori cooperarea polițienească, Schengen este, în general, funcțional și solid”, se arată în raportul privind spațiul Spațiul Schengen al Comisiei Europene.

Una dintre prioritățile Comisiei Europene în ceea ce privește spațiul Schengen este extinderea Schengen , în acest sens Comisia cere Consiliului care reunește statele UE să permită aderarea României și Bulgariei.

„Comisia solicită din nou Consiliului să consolideze în continuare unitatea europeană și să permită României și Bulgariei să adere pe deplin la Schengen”, se arată în raportul Comisiei Europene.

De asemenea, printre priorități se numără: consolidarea guvernanței Schengen, consolidarea în continuare a frontierelor externe, îmbunătățirea eficienței sistemului de returnare, consolidarea securității interne a spațiul Schengen pentru a lupta împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri, eliminarea treptată a controalelor de lungă durată la frontierele interne și înlocuirea acestora cu măsuri alternative de cooperare polițienească și o mai bună utilizare a instrumentelor UE în materie de vize.

În ceea ce privește utilizarea mai bună a instrumentelor UE în materie de vize, Comisia arată că această prioritate are scopul de „a aborda migrația neregulată și riscurile de securitate pentru a asigura monitorizarea funcționării regimurilor fără vize, alinierea politicii de vize a terților parteneri la cea a UE, precum și abolirea cetățeniei investitorilor riscanți și scheme de rezidență”.

„Raportul este însoțit de cele mai bune practici, care prezintă soluții inovatoare în statele membre în domenii cheie, cum ar fi gestionarea frontierelor externe, politica de returnare a vizelor, cooperarea polițienească, sistemele informatice și protecția datelor”, arată Comisia Europeană în raport.

Comisia Europeană arată că viitorul Consiliul Schengen, care va avea loc pe 8 iunie, va reprezenta o „ocazie pentru miniștri să aprobe prioritățile de politică identificate în Raportul privind starea Schengen”.

„Comisia solicită președinției actuale și viitoare a Consiliului să avanseze prioritățile și acțiunile propuse prin intermediul Consiliului Schengen. Comisia va însoți îndeaproape acest proces atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic”, se arată în raport.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...