Comisia Europeană critică ancheta împotriva Laurei Codruța Kovesi și face apel la PSD/ALDE să nu blocheze procedura de selecție a fostei șefe a DNA pentru șefia Parchetului european

Comisia Europeană critică ancheta împotriva Laurei Codruța Kovesi și face apel la PSD/ALDE să nu blocheze procedura de selecție a fostei șefe a DNA pentru șefia Parchetului european

Comisia Europeană critică ancheta împotriva Laurei Codruța Kovesi și face apel la PSD/ALDE să nu blocheze procedura de selecție a fostei șefe a DNA pentru șefia Parchetului european. Comisia Europeană a criticat dur vineri punerea Laurei Codruța Kovesi sub control judiciar și a făcut un apel la coaliția PSD-ALDE să nu intervină în procedura de selecție a procurorului-șef european prin anchetarea fostei șefe a DNA, relatează  G4Media.ro .

 Declarațiile făcute de purtătorul-șef de cuvânt al Comisiei Europene pe această temă:

Comisia urmărește ultimele evoluții în ceea ce privește procedura aflată în desfășurare de selecție a procurorului-șef al Parchetului european.

Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în cursul acestui proces.

Așadar, Comisia face apel la Guvernul român și la autoritățile de la București să respecte fără abateri principiul cooperării sincere, prevăzut în Tratatul UE, în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului-șef al Parchetului european. Toți candidații trebuie să poată parcurge toate etapele procedurii de selecție fără a fi împiedicați.

Reiterăm faptul că, în ultimul raport MCV, Comisia Europeană a evidențiat faptul că are mari îngrijorări în ceea ce privește Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din justiție și, mai ales, în ceea ce privește independența acestei unități de parchet.

O serie de reacții dure au venit vineri din partea mai multor instituții europene, după ce Secția specială de investigare a magistraților a anunțat inculparea oficială a Laurei Codruța Kovesi și punerea acesteia sub control judiciar.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a avertizat că va cere o dezbatere în plenul PE asupra acestei chestiuni ”total inacceptabile și fără precedent în Europa”. Totodată, Weber a făcut apel la statele membre să ia atitudine față de inculparea fostei șefe a DNA și a cerut PES și ALDE – familiile europene din care fac parte partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu – să se delimiteze de acțiunile coaliției aflate la putere în România.

Ciitește integral: Manfred Weber, reacție dură la punerea sub control judiciar a lui Kovesi: Este total inacceptabil și fără precedent în Europa / Fac apel la statele membre ale UE să ia atitudine / Vom cere o dezbatere în plenul Parlamentului European
Și președintele Parlementului European. Antonio Tajani, a anunțat vineri că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european.

”Sunt îngrijorat de veștile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul la funția de procuror-șef al Parchetului European. Voi ridica această problemă la reuniunea comitetului președinților de miercurea viitoare”, a scris Tajani pe Twitter.

Secția specială de investigare a magistraților a anunțat, vineri, oficial, că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care o acuză de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Secția anunță într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviințarea procurorului și nu mai poate desfășura activitatea de procuror.

Fosta șefă DNA este cercetată în dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...