Comisia Europeană este mulţumită de amendamentele propuse la legea privind Curtea Supremă a Poloniei

Comisia Europeană este mulţumită de amendamentele propuse la legea privind Curtea Supremă a Poloniei

Comisia Europeană este 'mulţumită' de amendamentele propuse la legea privind Curtea Supremă a Poloniei, a anunţat joi un purtător de cuvânt al executivului comunitar, transmite Reuters.

''Comisia este mulţumită de această schimbare - în mod precis în direcţia cerută de noi'', a spus reprezentantul CE.

''Aceste schimbări trebuie să fie confirmate de îndată ce procesul legislativ este încheiat'', a adăugat el.

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art. 19 al Tratatului privind UE în legătură cu art. 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!

5 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”