Comisia Europeană, ''preocupată'' de alegerea în funcţia de preşedinte al Curţii supreme a unui aliat al lui Orban

Comisia Europeană, ''preocupată'' de alegerea în funcţia de preşedinte al Curţii supreme a unui aliat al lui Orban

Comisia Europeană şi-a exprimat marţi îngrijorarea în privinţa alegerii lui Andras Varga, un aliat devotat al premierului ungar Viktor Orban, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme, relatează dpa.

Varga, care urmează să-şi preia mandatul la începutul lui 2021, a fost ales luni de parlamentari, în pofida respingerii copleşitoare a nominalizării sale de către consiliul naţional al judecătorilor, pe fondul preocupărilor privind potenţialul impact asupra independenţei curţii.

Făcând trimitere la recentul raport privind respectarea statului de drept în toate statele UE care în privinţa Ungariei exprimă preocupări privind independenţa sistemului judiciar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a afirmat că "ultimele evoluţii nu fac decât să ne confirme preocupările".

Deciziile de a reduce nivelul criteriilor de eligibilitate pentru numirea unor membri ai Curţii supreme şi a preşedintelui său, precum şi de a creşte gradul de control parlamentar asupra justiţiei sunt preocupante în mod special, a adăugat el.

Vargas a fost în ultimii nouă ani adjunctul procurorului general Peter Polt.

Polt a fost criticat de Uniunea Europeană pentru că a ignorat apelurile la investigarea acuzaţiilor de corupţie care vizau politicieni şi oameni de afaceri din cercul lui Orban.

Premierul ungar a avut mai multe ciocniri cu Brexellesul din cauza paşilor făcuţi pentru subminarea democraţiei în Ungaria, notează dpa.

"Vom continua să urmărim evoluţiile îndeaproape", a mai spus Wigand. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”