Comisia Europeană: România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent

Comisia Europeană: România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent

România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent iar o încetinire economică în rândul unora din principalii parteneri comerciali ai României ar putea găsi contul curent al României nepregătit pentru a face faţă unei scăderi a exporturilor, arată Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Potrivit Executivului comunitar, măsurile adoptate de autorităţile române au contribuit la adâncirea deficitului de cont curent şi a riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. "Deciziile trecute cu privire la majorarea salariului în sectorul public şi a salariului minim au jucat un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. Deşi salariile în sectorul public nu sunt aşteptate să crească semnificativ în 2020 şi 2021, o nouă majorare a salariului minim cu 7,2% a fost adoptată pentru 2020. Persistenţa unei mari discrepanţe între o cerere internă solidă, alimentată de o politică fiscală expansionistă, şi o cerere externă slabă conduce la o agravare a deficitului de cont curent, ceea ce duce la creşterea necesităţilor de finanţare ale guvernului şi economiei" , subliniază Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisia Europeană apreciază că riscurile la adresa sectorului financiar s-au redus după sfârşitul anului 2018 dar persistă în continuare incertitudini cu privire la cadrul de reglementare. "În luna ianuarie 2020, guvernul a amendat cele mai dăunătoare prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. Cu toate acestea, incertitudinea legislativă care afectează mediul de afaceri, şi în special sectorul financiar, pare să persiste şi necesită monitorizare", subliniază documentul citat.

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri cele 27 de rapoarte de ţară din analiza "Semestrul european - pachetul de iarnă: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce priveşte îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale". AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...