Comisia Europeană va analiza posibilitatea introducerii obligativității vizelor pentru cetățenii americani și canadieni (sursă)

Comisia Europeană va analiza posibilitatea introducerii obligativității vizelor pentru cetățenii americani și canadieni (sursă)

Comisia Europeană analizează posibilitatea introducerii obligativității vizelor în Uniunea Europeană pentru cetățenii Statelor Unite ale Americii și Canadei, ceea ce ar putea duce la creșterea tensiunilor transatlantice în contextul negocierilor purtate între Bruxelles și Washington pentru un amplu acord de liber schimb, așa-numitul Tratat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), transmite joi Reuters, citând o sursă europeană.

Comisia Europeană va discuta acest subiect marțea viitoare, având în vedere refuzul autorităților americane și canadiene de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii unora dintre statele membre ale Uniunii.

Discuția va interveni cu doar o săptămână înaintea deplasării pe care o va efectua președintele american Barack Obama în Europa și în care, potrivit unui comunicat anterior al Casei Albe, va apăra TTIP și va sublinia angajamentul SUA în domeniile comerțului și investițiilor.

"O dezbatere și decizie politică sunt, evident, necesare asupra unui subiect atât de important. Există însă un risc real ca UE să se îndrepte spre (introducerea de) vize pentru cele două state", a declarat o sursă europeană pentru Reuters.

SUA și Canada solicită vize pentru cetățenii români și bulgari, ai căror state au aderat la Uniunea Europeană în 2007. Pe lista țărilor membre ale UE neincluse în programul american Visa Waiver, de exceptare de vize, se mai află Croația, Republica Cipru și Polonia.

Negocierile comerciale pentru un acord transatlantic de liber schimb între Bruxelles și Washington se află într-un punct crucial, ambele părți considerând că există șanse mai mari de adoptare înainte de sfârșitul mandatului lui Barack Obama la Casa Albă, în ianuarie 2017.

Președintele american va fi prezent la târgul de tehnologie Hannover Messe 2016, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel pe 24 aprilie, deplasarea în Germania fiind precedată de o vizită în Marea Britanie .

AGERPRES/(AS-autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...