Comisia Europeană va prezenta pe 23 septembrie primele rapoarte anuale pentru fiecare stat UE în baza mecanismului privind statul de drept (Jourova)

Comisia Europeană va prezenta pe 23 septembrie primele rapoarte anuale pentru fiecare stat UE în baza mecanismului privind statul de drept (Jourova)

Vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a declarat joi că executivul comunitar va prezenta primele sale rapoarte anuale în baza mecanismului privind respectarea statului de drept pentru fiecare ţară membră UE pe 23 septembrie. Ea a făcut această afirmaţie în cadrul unei dezbateri din Comisia Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, care a avut ca temă Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria, relatează BTA.

Ea a notat că respectarea statului de drept are un impact major asupra activităţii investitorilor şi a stării economiei şi că se aşteaptă ca acest criteriu să fie legat de finanţarea prin Fondul UE pentru relansare.

Jourova a spus că Comisia Europeană a urmărit cu atenţie situaţia politică şi protestele din Bulgaria şi că a considerat mereu că demonstraţiile paşnice sunt un drept fundamental în toate ţările democratice. Ea a subliniat că reacţia organismelor de aplicare a legii la aceste proteste ar trebuie să fie proporţionată.

"Protestele paşnice arată cât de multă importanţă ataşează cetăţenii unei justiţii independente şi eficiente şi bunei guvernări", a mai spus Jourova.

În ceea ce priveşte libertatea presei şi libertatea de expresie, Jourova a spus că raportul privind Bulgaria nu este pozitiv şi că a observat un trend negativ în multe alte state membre.

Răspunzând unor apeluri ale eurodeputaţilor ca executivul comunitar să ia o poziţie faţă de situaţia curentă din Bulgaria, Vera Jourova a spus că Comisia Europeană nu este un arbitru al situaţiei politice din Bulgaria şi că există o linie subţire între rolul unui stat şi cel al Comisiei, care trebuie respectată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

4 „Am decis să încercăm din nou”

5 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”