Comisia LIBE din PE a adoptat raportul lui Rareș Bogdan privind transparența procesului decizional al UE: Doar așa putem spori încrederea cetățenilor în instituțiile europene

Comisia LIBE din PE a adoptat raportul lui Rareș Bogdan privind transparența procesului decizional al UE: Doar așa putem spori încrederea cetățenilor în instituțiile europene

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a adoptat joi cu largă  majoritate raportul eurodeputatului Rareș Bogdan (PNL, PPE) privind transparența procesului decizional la nivel european.

În cadrul raportului fără caracter obligatoriu, adoptat cu 60 de voturi pentru și 4 împotrivă, eurodeputații comisiei LIBE subliniază că instituțiile europene trebuie să depună eforturi pentru a garanta cele mai înalte standarde de transparență, resposabilitate și integritate. Eurodeputații consideră că accesul la documente ar trebui să fie asigurat în contextul împlementării politicilor europene și folosirii banilor europeni.

”Suntem hotărâți să aducem cetățenii mai aproape de procesul decizional și, prin recomandările cuprinse în raport, dorim să îmbunătățim și să facem mai eficient accesul cetățenilor la documente. Transparența și responsabilitatea sunt fundamentale pentru a spori încrederea cetățenilor europeni în activitățile politice, legislative și administrative ale UE și în instituțiile sale”, a declarat Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, potrivit unui comunicat al comisiei mai sus amintite. 

Comisia LIBE a dat drept exemplu de bune practici Parlamentul European, făcând posibil pentru cetățeni, mass-media și părțile interesate să observe cum sunt adoptate deciziile.

La polul opus, eurodeputații Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne critică Consiliul Uniunii Europene, a cărui lipsă de angajament privind asigurarea transparenței arată ”o lipsă de responsabilitate, în calitate de colegislator”.

Cât privește Comisia Europeană, europarlamentarii consideră că instituția a înregistrat progrese, dar critică practica recurentă a acesteia de a oferi adesea Parlamentului European doar informații limitate cu privire la punerea în aplicare a legislației UE, precum și refuzul de a publica statistici referitoare la eficacitatea politicilor UE.

În egală măsură, Comisia LIBE solicită Executivului european să fie mai transparent când vine vorba de contracte și procedurile de licitație. De asemenea, eurodeputații consideră că Parlamentul European ar trebui informat în legătură cu fiecare etapă a negocierilor acordurilor intertanționale, respectând astel prevederile tratatelor UE.

Comisia LIBE susține, de asemenea, crearea unei baze de date dedicate dosarelor legislative ale UE și deplând evoluția lentă a tratativelor pentru stabilirea unui registru obligatoriu privind transparența.

În ceea ce privește voturile din Parlamentul European, europarlamentarii sugerează stabilirea unui sistem ușor de utilizat care să includă funcții de căutare și filtrare. SURSA:  caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria