Compania Hexi Pharma, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală

Compania Hexi Pharma, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală

Compania Hexi Pharma CO SRL a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul în acest caz fiind de 9,5 milioane lei.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Miron Panaitescu (administrator al unor societăţi comerciale şi fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea), acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor, precum şi Erdei Attila (administrator al unor societăţi comerciale), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 - 2016, societatea Hexi Pharma a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de achiziţii de servicii şi cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni reale, în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată (prin interpunerea în relaţia comercială cu furnizorii reali a unor firme, prin care s-a majorat în mod nejustificat preţul bunurilor achiziţionate).

În acelaşi context, în vara anului 2012, Erdei Attila a emis către Hexi Pharma şase facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

Conform DNA, prin aceste demersuri, compania Hexi Pharma a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694 lei reprezintă impozit pe profit şi 550.044 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

Procurorii mai spun că, în perioada iulie 2013 - decembrie 2015, Miron Panaitescu l-a ajutat pe administratorul Hexi Pharma (Dan Condrea, în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672 euro şi 9.875.717 lei, obţinute de acesta din urmă ca urmare a săvârşirii infracţiunii de delapidare.

În acest sens, arată DNA, între societăţile administrate de Miron Panaitescu şi două firme din Cipru controlate de Dan Condrea au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii.

Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăţi, de unde au fost la fel retrase în numerar de Dan Condrea.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în proces cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ce aparţin Hexi Pharma şi altor persoane fizice şi juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine sechestrul dispus în cauză.

DNA a anunţat că procurorii anticorupţie au dispus clasarea faţă de CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Flori Dinu (directorul general al Hexi Pharma), Uliana Ochinciuc (soţia lui Dan Condrea) şi Radu Ochinciuc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...