Complexul Energetic Hunedoara va furniza servicii de sistem la o putere de 400 de MW până la sfârşitul anului

Complexul Energetic Hunedoara va furniza servicii de sistem la o putere de 400 de MW până la sfârşitul anului

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va continua să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW până la sfârşitul acestui an, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Această măsură fusese deja aprobată de Guvernul anterior pentru perioada aprilie 2018 - 30 iunie 2020.

Potrivit notei de fundamentare, aceasta este o măsură necesară pentru a nu fi afectată siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional (SEN).

În România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a ţării. Astfel, în jumătatea de nord a ţării sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN. În aceste condiţii, în situaţia nefuncţionării grupurilor aparţinând CEH, apare necesitatea asigurării unei creşteri a transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi, mai departe, către nordul şi vestul SEN, cu pierderile aferente şi supraîncarcarea liniilor de transport energie electrică, explică iniţiatorii.

Practic, prin funcţionarea centralelor aparţinând CEH, consumul de energie electrică din zona de nord-vest a ţării este asigurat preponderent din producţia de energie din zona respectivă, spre deosebire de situaţia în care aceste centrale nu funcţionează, situaţie în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara are o situaţie economică dificilă, compania fiind, din data de 14 noiembrie 2019, în insolvenţă.

De asemenea, statul român are obligaţia de punere în aplicare a unei decizii a Comisiei Europene de recuperare a ajutorului de stat ilegal acordat Complexului Energetic Hunedoara, fiind realizate, până la acest moment, acţiuni privind inventarierea bunurilor din proprietatea CEH, pentru care urmează să se stabilească valoarea de piaţă.

"Din păcate, procesul de evaluare este încetinit în contextul crizei COVID-19. În urma finalizării procesului de evaluare şi a stabilirii tabelului final al creanţelor care va include şi ajutorul de stat declarat ilegal, se vor lua decizii cu privire la reorganizarea companiei, darea în plata a unor active şi/sau lichidarea altora. În aceste condiţii, singurele venituri certe ale companiei provin de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (banda de reglaj secundar, rezervă terţiară rapidă şi rezervă terţiară lentă)", se mai arată în nota explicativă.

Scăderea nivelului de adecvanţă în SEN a condus la trecerea României de la statutul de ţară exportatoare de energie electrică la cel de importator net, acest statut devenind permanent începând cu luna iulie 2019, potrivit documentului menţionat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani