Concepte financiare pentru începători

Concepte financiare pentru începători

Banii sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai importante lucruri din viață, deoarece afectează calitatea vieții fiecărei persoane. Banii vă ajută să vă permiteți lucruri care fac viața posibilă, cum ar fi hrana, adăpostul, îmbrăcămintea și accesul la asistență medicală. De asemenea, vă oferă stabilitate și siguranță pentru dumneavoastră și pentru cei dragi. În ciuda importanței banilor, oamenii sunt rareori învățați elementele fundamentale ale finanțelor la școală sau acasă. Din fericire, horacredit.ro vă oferă acces gratuit la resurse care vă vor spori cunoștințele financiare și o platformă pentru a accesa împrumuturi instantanee și accesibile pentru zile negre.

De ce să îți perfecționezi abilitățile de educație financiară? 

Absența cunoștințelor financiare duce la alegeri financiare greșite care, în cele din urmă, provoacă consecințe grave, pe termen lung, cum ar fi cheltuielile excesive și neglijente, acumularea de datorii neperformante pe cardul de credit, acumularea de datorii și lipsa unui fond de pensii sau de urgență. De fapt, gestionarea financiară deficitară este direct legată de probleme mentale precum anxietatea și stresul, care au un impact și mai mare asupra gestionării financiare a individului, lăsându-l într-o buclă toxică. Prin urmare, este important să înțelegeți cum funcționează banii dvs. și cum să îi faceți să lucreze pentru dvs. Construirea unei securități financiare pare o sarcină descurajantă care necesită ani de studiu, dar, în realitate, majoritatea problemelor financiare pot fi rezolvate prin simpla aplicare a noțiunilor de bază ale finanțelor. Folosiți acest ghid pentru a construi o bază solidă pentru un viitor financiar sănătos.

Cum să vă dezvoltați cunoștințele financiare

Construirea unor principii financiare puternice este un proces continuu care începe cu crearea unei înțelegeri solide a conceptelor financiare. Pentru a realiza acest lucru, trebuie mai întâi să faceți diferența între nevoi și dorințe. Nevoile sunt necesitățile necesare pentru a duce o viață sănătoasă, cum ar fi hrana, adăpostul, hainele și accesul la asistență medicală. Dorințele sunt obiecte de lux și de agrement fără de care puteți trăi. Prioritizarea dorințelor în detrimentul nevoilor poate duce la o proastă gestionare a finanțelor care vă afectează calitatea vieții. Nu trebuie să fiți economist pentru a aplica conceptele de bază care duc la creștere financiară. Iată un ghid pas cu pas, accesibil începătorilor, pentru îmbunătățirea finanțelor dumneavoastră.

1. Înțelegeți-vă veniturile

Primul pas pentru a vă începe călătoria de educație financiară este evaluarea venitului dvs. și înțelegerea cecului dvs. de salariu. Din nefericire, majoritatea oamenilor nu verifică detaliile de pe cecurile sau contractele lor de salariu și, prin urmare, rareori valorifică beneficiile disponibile. De exemplu, unii angajați au opțiuni de pensie și asigurare medicală în contractele lor, dar totuși trebuie să beneficieze pe deplin de ele. Începeți prin a vă revizui contractele și a înțelege compensația corectă la care aveți dreptul, valoarea impozitului pe care îl plătiți și orice deduceri aplicate. Confirmați că toate impozitele sunt depuse corect, astfel încât să nu aveți probleme cu guvernul și să nu ajungeți să plătiți amenzi mari.

2. Creați un buget și respectați-l 

După ce analizați și înțelegeți suma netă de bani pe care o primiți, următorul concept financiar pe care ar trebui să îl învățați este necesitatea și valoarea unui buget. Cei mai mulți oameni asociază bugetele cu restricții și cu bătăile de cap care vin odată cu disciplina de a pune în aplicare bugetul. Cu toate acestea, întocmirea unui buget este un pas esențial în gestionarea banilor, indiferent de nivelul veniturilor dumneavoastră. Bugetarea vă ajută să vă faceți o imagine clară a veniturilor, a cheltuielilor și a surplusului care v-a rămas. Pe baza surplusului, alocați o parte din bani unei scheme de economisire, datoriilor sau unui fond de urgență. 

Un buget vă permite, de asemenea, să luați decizii înțelepte cu banii dumneavoastră, cum ar fi eliminarea cheltuielilor inutile sau reducerea alocării facturilor necesare. Un buget vă obligă să vă opriți și să vă gândiți înainte de a cheltui banii. Atunci când vă confruntați cu opțiunea de a cheltui mai mulți bani pentru o anumită achiziție, trebuie să țineți cont de faptul că va trebui să reduceți o cheltuială alocată sau economii. Bugetarea oferă, de asemenea, flexibilitate, deoarece puteți decide cât de mult să cheltuiți pentru fiecare categorie. Atunci când este realizată în mod corespunzător, bugetarea poate fi un mod distractiv de a vă gestiona resursele.

3. Stabiliți un fond de urgență

Pandemia COVID ne-a învățat că viața este plină de neprevăzut. Nu poți ști când sau dacă mașina ta se va strica sau când va trebui să mergi la medic pentru o procedură de urgență. Astfel de cheltuieli neprevăzute vă pot da peste cap din punct de vedere financiar. Dacă nu sunteți bine pregătiți să le faceți față, ele pot avea de fapt un impact asupra bunăstării dvs. mentale și emoționale. Acesta este motivul pentru care este important să înființați un cont de economii de urgență. După ce ați enumerat cheltuielile lunare de trai, cum ar fi chiria, alimentele, facturile și transportul, puteți aloca suma excedentară la fondul de urgență. Constituiți o rezervă de urgență care vă poate acoperi cheltuielile lunare timp de aproximativ șase luni. De asemenea, trebuie să practicați o disciplină strictă cu fondul de urgență și să evitați să îl folosiți pentru vacanțe sau evenimente.

4. Gestionați-vă datoriile

Unul dintre elementele de bază vitale ale finanțelor este să înveți contrastul dintre datoriile bune și rele și modul în care ratele dobânzilor îți afectează împrumuturile. Datoriile bune au potențialul de a vă crește averea și valoarea viitoare, cum ar fi împrumuturile pentru plata educației sau cumpărarea de proprietăți. Datoriile proaste sunt folosite pentru a achiziționa active sau pasive care se deteriorează rapid. Cele două strategii comune de gestionare a datoriilor sunt metodele avalanșă și bulgăre de zăpadă. Metoda avalanșei de datorii pledează pentru efectuarea plăților minime pentru toate datoriile și apoi utilizarea sumei excedentare pentru a plăti datoria cu cea mai mare dobândă. Pe de altă parte, metoda bulgărelui de zăpadă include efectuarea de plăți minime pentru toate datoriile și apoi utilizarea surplusului pentru a plăti cele mai mici datorii pe măsură ce urcați spre cele mai mari.

Cuvinte de final 

O persoană bine informată din punct de vedere financiar nu numai că își gestionează banii cu mai multă încredere, dar este bine pregătită pentru a face față oricăror eșecuri financiare sau câștiguri neașteptate pe care le întâmpină. A avea o bună înțelegere a principiilor financiare este un bun început, dar soluția finală este să aplicați aceste principii la finanțele dumneavoastră. Prin urmare, utilizați acest ghid pentru a vă îmbunătăți finanțele pas cu pas. Nu uitați să vă asigurați bunăstarea și finanțele împotriva circumstanțelor imprevizibile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?