Condiția Kremlinului pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina

Condiția Kremlinului pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina

Kremlinul susține că este deschis negocierilor pentru încetarea războiului din Ucraina, cu condiția recunoașterii noilor „realități teritoriale”, adică a anexării pe hârtie a patru regiuni ucrainene ocupate parțial de forțele armate ruse.

Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-o conferință de presă susținută marți că Rusia nu va renunţa niciodată la pretenţiile sale asupra regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, pe care le-a anexat în septembrie anul trecut în baza unor pretinse referendumuri, catalogate drept ilegale și false atât de către conducerea de la Kiev, cât și de Occident.

„Există anumite realităţi care au devenit deja un factor intern. Mă refer la noi teritorii. Constituţia Federaţiei Ruse există şi nu poate fi ignorată. Rusia nu va putea niciodată să facă vreun compromis în legătură cu acest lucru, sunt realităţi importante”, a spus Peskov, citat de Reuters.

În septembrie anul trecut, Moscova a anunţat într-o ceremonie solemnă că a anexat regiunile Doneţk, Herson, Lugansk şi Zaporojie, ocupate parțial de forțele armate ruse. Ulterior, într-un decret constituţional, regiunile respective au fost numite subiecte componente ale Rusiei, notează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Potrivit lui Peskov, conducerea de la Moscova va fi deschisă negocierilor în cazul în care autoritățile de la Kievul ar accepta cedarea celor patru regiuni din sudul și sud-estul Ucrainei.

„Cu o stare a lucrurilor favorabilă şi o atitudine adecvată din partea ucrainenilor, această chestiune poate fi soluţionată la masa negocierilor. Dar principalul lucru este să ne atingem obiectivele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kievul s-a arătat deschis la negocieri de pace, dar a cerut, înainte de toate, retragerea forțelor armate ruse din granițele recunoscute pe plan internațional ale Ucrainei, inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014 de asemenea în baza unui pretins referendum.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia