Condițiile în care stau soldații francezi din România, criticate dur: Înghețați și cu stomacul gol

Condițiile în care stau soldații francezi din România, criticate dur: Înghețați și cu stomacul gol

O parte a presei franceze și politicieni de la Paris atrag atenția asupra condițiilor în care își desfășoară activitatea soldații lor, la baza de la Cincu (România), fiind nemulțumiri legate în special de mâncare și căldură.

FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Aigle. În spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng condițiile de viață nedemne”, este începutul anchetei site-ului francez Mediapart .

Potrivit presei franceze, condițiile de viață de acolo sunt considerate de mulți militari drept „nedemne”. Aceștia se tem că iarna care vine va înrăutăți lucrurile.

Problema meselor primite de militarii francezi a ajuns inclusiv pe agenda superiorilor de la Paris. Statul Major al Armatei franceze nu neagă existența unei probleme, dar dă asigurări că „mesele se vor îmbunătăți calitativ și cantitativ, în special cu adăugarea de suplimente alimentare, mai multe produse lactate și fructe”.

În ancheta Mediapart sunt trecute în revistă o listă lungă de nemulțumiri, de la problema încălzirii, insuficiente mașini de spălat sau a câinilor vagabonzi. „Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”, a declarat un francez prezent la Cincu, pentru Mediapart.

Deputatul Lachaud e unul din cei care spune că va ridica problema în Parlament FOTO Facebook

Deputatul Lachaud e unul din cei care spune că va ridica problema în Parlament FOTO Facebook

Doi aleși ai „Franței nesupuse” ies la atac

Doi deputați ai „Franței nesupuse” (formațiune politică radicală), al cărui lider e Jean-Luc Mélenchon, au lansat acuzații dure. Bastien Lachaud și Aurélien Saintoul au fost cei care au condamnat condițiile în care trăiesc în România compatrioții lor.

Cei doi sunt de părere că fapte sunt „cu atât mai grave cu cât au trecut mai bine de opt luni de când militarii francezi sunt dislocați în România”, iar misiunea este una de „descurajare”, adică defensivă, ceea ce ar însemna că militarii nu sunt în tranșee sau în alte locuri.

Ce mesaj disuasiv este trimis Rusiei când soldații noștri sunt înghețați și cu stomacul gol?”, se întreabă Bastien Lachaud și Aurélien Saintoul, potrivit Le Figaro .

Aceștia avertizează că vor „sesiza președintele Comitetului de Apărare” din Parlament, unde sunt amândoi membri. Bastien Lachaud este raportor pentru creditele bugetare alocate sprijinului comun și logisticii și Aurélien Saintoul, secretar al comisiei și copreședinte al grupului de lucru pentru operațiuni externe.

„Adevărul” a încercat să obțină un punct de vedere de la Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituției, dar până în prezent acesta nu a putut fi găsit. De îndată ce vom primi și poziția MApN, o vom prezenta.

Mai mulți soldați la Cincu

Ministrul Apărării din Franța, Sébastien Lecornu, a inaugurat, joi, 3 noiembrie, baza militară NATO de la Cincu, care găzduiește primul grup de luptă al NATO din România. Lecornu a anunțat că numărul soldaților va crește, în prezent fiind aproximativ 600. „În curând, vor fi o mie de soldați prezenți pe lângă partenerii din Belgia și Olanda. Am semnat cu predecesorul dumneavoastră, în iunie, o scrisoare de intenție pentru submarinele scorpene și alte angajamente au fost stabilite în ceea ce privește corvetele”, a spus ministrul francez al Apărării.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai, ca urmare a războiului dezlănțuit de Rusia în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...