
Conflictul dintre Thailanda și Cambodgia a provocat 32 de morți și peste 130 de răniți. Zeci de mii de oameni își părăsesc locuințele
Numărul morților de ambele părți se ridică acum la 32, pe măsură ce cresc temerile privind izbucnirea unui conflict mai amplu între cele două țări vecine.
Autoritățile cambodgiene au raportat că alte 12 persoane au fost ucise în urma conflictului frontalier cu Thailanda, numărul total al victimelor de ambele părți ajungând la 32, pe fondul temerilor că cele două țări vecine din Asia de Sud-Est ar putea fi cuprinse într-un conflict prelungit.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Cambodgia, Maly Socheata, a declarat sâmbătă reporterilor că au fost confirmate moartea a încă șapte civili și a cinci soldați. Un alt bărbat cambodgian a fost declarat mort joi, când rachetele thailandeze au lovit pagoda budistă în care se ascundea.
Cel puțin 50 de civili cambodgieni și peste 20 de soldați au fost răniți, a declarat purtătorul de cuvânt.
Thailanda a raportat că 13 civili, inclusiv copii, și șase soldați au fost uciși în ultimele două zile de luptă. Alți 29 de soldați thailandezi și 30 de civili au fost răniți în atacurile cambodgiene.
Ziarul cambodgian The Khmer Times, citând oficiali din provincia Preah Vihear din Cambodgia, a declarat că aproximativ 20.000 de locuitori au fost evacuați până acum din zona de frontieră nordică a țării cu Thailanda.
Peste 138.000 de persoane au fost evacuate din regiunile de frontieră ale Thailandei, fiind deschise aproximativ 300 de centre de evacuare, potrivit oficialilor thailandezi. Vineri, Thailanda a declarat legea marțială în opt districte de-a lungul frontierei cu Cambodgia.
Conflictul vechi de zeci de ani – centrat în jurul unei secțiuni disputate a frontierei dintre Thailanda și Cambodgia – a izbucnit din nou joi, după ce o explozie a unei mine terestre de-a lungul frontierei a rănit cinci soldați thailandezi.
Tensiunile au escaladat joi, când Thailanda și Cambodgia au lansat atacuri directe asupra teritoriului celeilalte țări, ambele părți acuzându-se reciproc că au deschis focul primele.
Thailanda a declarat că armata cambodgiană a lansat rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte civile din țară, inclusiv un atac asupra unei benzinării care a provocat moartea a cel puțin șase persoane.
Armata thailandeză a trimis apoi un avion de vânătoare F-16 pentru a bombarda ținte din Cambodgia, inclusiv atacul asupra pagodei budiste, care a provocat moartea unui civil.
Cambodgia a acuzat Thailanda că a utilizat un număr mare de muniții cu dispersie – o armă controversată și larg condamnată – calificând acest lucru drept o încălcare clară a dreptului internațional.
Phumtham Wechayachai, prim-ministrul interimar al Thailandei, a declarat vineri că Cambodgia ar putea fi vinovată de crime de război din cauza morții civililor, precum și a pagubelor cauzate unui spital.
Consiliul de Securitate al ONU a ținut o ședință de urgență cu ușile închise vineri seara la New York, în timp ce Malaezia, care prezidează blocul regional format din 10 țări, care include ambele țări, a cerut încetarea ostilităților și s-a oferit să medieze.
Consiliul nu a emis o declarație, dar un diplomat al consiliului a spus că toți cei 15 membri au cerut părților să reducă tensiunile, să dea dovadă de reținere și să rezolve disputa în mod pașnic. Consiliul a îndemnat, de asemenea, blocul regional, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, cunoscută sub numele de ASEAN, să contribuie la rezolvarea conflictului de frontieră, a spus diplomatul, care a vorbit sub condiția anonimatulu i, deoarece ședința a fost privată.
Ambasadorul Cambodgiei la ONU, Chhea Keo, a declarat ulterior reporterilor că țara sa, care a solicitat reuniunea de urgență, „a cerut încetarea imediată a focului, fără condiții, și solicităm, de asemenea, soluționarea pașnică a disputei”.
El a răspuns acuzațiilor că Cambodgia a atacat Thailanda întrebând cum o țară mică, fără forță aeriană, ar putea ataca o țară mult mai mare, cu o armată de trei ori mai mare, subliniind: „Noi nu facem asta”.
Sursa: adevarul.ro