Consecințe teribile în cazul unui accident nuclear la CNE Zaporijia: ce vor afecta radiațiile

Consecințe teribile în cazul unui accident nuclear la CNE Zaporijia: ce vor afecta radiațiile

Oleg Korikov șeful Comisiei de Reglementare a Energiei Atomice de Stat a declarat că CNE Zaporijia rste o facilitate pașnică pentru utilizarea energiei nucleare, care nu este proiectată pentru efectele războiului.

Centrala nucleară. Foto t.me/energoatom_ua

În cazul unui accident nuclear la ZNPP, cantitatea radiații ce poate fi eliberată este de gradul 10 până la al 19-lea becquerel (un becquerel este definit ca activitatea unei surse în care are loc în medie o dezintegrare radioactivă pe secundă - UNIAN), arată Oleg Korikov, șeful Comisiei de Reglementare a Energiei Atomice de Stat, sunt consecințe transfrontaliere fără ambiguitate.

El a subliniat că CNE Zaporijhia este un obiect al utilizării pașnice a energiei nucleare, iar sistemele sale de siguranță sunt concepute pentru o impactare în condiții naturale și pe timp de pace, și nu pentru acțiuni militare. „Diferitele tipuri de bombe sau mine, pot avea un impact foarte negativ asupra stării ZNPP, asupra stării integrității echipamentelor și chiar pot avea un impact asupra mediului cu mult dincolo de granițele NPP Zaporijia”, a subliniat Korikov. .

Șeful Comisiei de Reglementare a Energiei Atomice de Stat a vorbit despre riscurile demonstrate de rezultatele modelării cu ajutorul programelor de simulare moderne. „Că volumul de activitate de la 10 la gradul 19 de becquerel ce poate fi eliberat în cazul unui accident nuclear la CNE Zaporijia. Adică, acest lucru are în mod clar consecințe transfrontaliere și va afecta cu siguranță țările adiacente Ucrainei, ", a subliniat Korikov.

El a menționat că AIEA a confirmat că CNE Zaporijia a fost exploatată cu o zi înainte. "Că teritoriul este minat atât în ​​cadrul amplasamentului industrial, cât și în perimetrul ZNPP, precum și în afara perimetrului. Adică acesta este deja un fapt confirmat. Avem și informații, care nu au fost confirmate încă, că structuri de evacuare a apei care leagă iazul de răcire al CNE Zaporijia și lacul de acumulare Kahov, care de fapt nu mai există. În cazul detonării acestor structuri de captare, nu vor exista resurse de apă în volum de 48 de milioane de metri cubi, pentru a putea să asigure răcirea combustibilului nuclear iradiat, care se află în reactoare și în bazinele de stocare ale ZNPP Riscurile sunt într-adevăr foarte mari”, a subliniat Korikov.

Korikov șeful Comisiei de Reglementare a Energiei Atomice de Stat a declarat că CNE Zaporijia, ca o facilitate pașnică pentru utilizarea energiei nucleare, care nu este proiectată pentru efectele războiului. "Adică, din cauza armelor moderne, consecințele pot fi imprevizibile. Influența radiațiilor nu cunoaște limite. În funcție de condițiile meteorologice și de ce sistem anume va fi afectat, consecințele pot fi foarte, foarte periculoase", a explicat Korikov. .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat