Consilier prezidențial: România va fi, în 2016, pe podiumul creșterii economice în Uniunea Europeană, datorită consumului

Consilier prezidențial: România va fi, în 2016, pe podiumul creșterii economice în Uniunea Europeană, datorită consumului

România va fi, în 2016, pe podiumul creșterii economice în Uniunea Europeană, probabil pe primul loc, cu un ritm de creștere de peste 4%, în condițiile unui consistent avans al consumului, a afirmat, marți, Cosmin Marinescu, consilier prezidențial la Departamentul Politici Economice și Sociale, într-o conferință a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Este prematur să vorbim despre schimbarea modelului de creștere economică, de la o creștere economică bazată pe exporturi așa cum a fost până acum, așa cum a fost, de exemplu, în 2013, la creșterea economică bazată pe consum, așa cum vor sta lucrurile în 2016. O economie dezvoltată se bazează și pe un sistem bun al camerelor de comerț. Un mediu de afaceri bine articulat în jurul acestora și în jurul asociațiilor patronale este un mediu de afaceri puternic. Economia globală nu este lipsită, încă, de anumite riscuri, de anumite tensiuni. Prognozele de creștere economică globală au fost revizuite ușor descrescător, la 3,2% pentru 2016 și 3,5% pentru 2017. Mare parte din această creștere provine din economiile emergente care ele însele sunt supuse unor incertitudini financiare și ajustări structurale. Economia europeană încă suferă în dimensiunea sa antreprenorială și investițională", a precizat Cosmin Marinescu.

CCIR a organizat întrunirea Comitetului Național ICC România ce reunește elita mediului de afaceri din țara noastră, firme și organizații din toate domeniile de activitate economică.

"Pentru a fi sustenabil, creșterea consumului trebuie să se bazeze pe creșterea producției. România nu trebuie să se mulțumească doar cu această latură cantitativă a creșterii economice. Trebuie să acordăm atenție și ajustărilor structurale care să aducă îmbunătățirea productivității și o creștere economică sănătoasă. Performanțele economice depind nemijlocit de calitatea instituțională în care firmele își desfășoară activitatea. Nu doar mărimea impozitelor contează. Contează și povara birocrației, contează domnia legii. Cred că CCIR, prin politicile sale proactive, poate conduce la o mai mare deschidere către piețele externe pentru a beneficia de avantajele competitive de care dispune economia României", a spus Cosmin Marinescu.

Comitetul Național ICC România activează în cadrul CCIR începând cu anul 2001 și reunește elita mediului de afaceri din țara noastră, firme și organizații din toate domeniile de activitate economică. Comitetul susține mediul de afaceri românesc, oferind posibilitatea de exprimare și de promovare a unor puncte de vedere privind aspectele care afectează direct sau indirect comunitatea de afaceri.

"Mediul de afaceri din România are nevoie de un sprijin de afaceri substanțial și de o diplomație economică. Avem nevoie să ieșim din granițele UE din punct de vedere al comerțului exterior. 70% din exportul nostru este către UE și 5% către celelalte țări europene. Doar 15% din exporturi merg către restul planetei", a spus președintelui CCIR, Mihai Daraban.

Conform acestuia, Camera de Comerț Internațională (ICC) este singura organizație de business la nivel internațional care are acces direct la ONU, la OECD, la Organizația Mondială a Comerțului, la FMI.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...