Constanţa: Agenţii economici din RESTO cer să fie consultaţi în găsirea de soluţii pentru a putea funcţiona

Constanţa: Agenţii economici din RESTO cer să fie consultaţi în găsirea de soluţii pentru a putea funcţiona

Peste 60 de agenţi economici constănţeni s-au reunit în Asociaţia Patronală a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente şi Beach Barurilor (RESTO), cu scopul găsirii de soluţii, împreună cu autorităţile locale şi centrale, pentru a-şi putea desfăşura activitatea şi menţine locurile de muncă în perioada de pandemie, respectând restricţiile sanitare, au informat, vineri, reprezentanţii asociaţiei.

Preşedintele RESTO Constanţa, Egevit Aslan, a declarat în cadrul primei conferinţe de presă organizată de nou înfiinţata structură că pentru găsirea de soluţii adecvate, trebuie, în primul rând, "o mai bună comunicare" între agenţii economici, în mod special cei din HoReCa, "cu toate instituţiile abilitate implicate în această pandemie, în această situaţie economică".

Egevit Aslan a mai spus că operatorii din HoReCa doresc îmbunătăţirea măsurilor legislative care se iau, astfel încât aceştia să îşi poată desfăşura activitatea.

"Vom cere în cel mai scurt timp, atât cât se poate face legal, să venim şi cu propunerile noastre, să aducem argumente pentru a fi scoşi din această incidenţă de 3 la mie, care mi se pare nejustificată. (...) Să ni se spună de ce HoReCa reprezintă un pericol, pentru că avem demonstrat deja că s-au deschis restaurante şi numărul de clienţi nu a crescut atât de mult încât să prezinte un pericol. Acolo unde sunt restaurante mai frecventate, capacitatea de 30% nu va permite o funcţionare normală măcar pentru supravieţuire. (...) Vom face toate demersurile, să venim chiar şi cu propuneri legislative să se modifice acest lucru", a declarat reprezentantul RESTO Constanţa.

Conform acestuia, cele mai bune soluţii pot fi luate în urma urma efectuării unor studii de impact.

"Cel mai important este să se facă un studiu de impact şi să se aleagă cea mai bună soluţie. De exemplu, la o capacitate de 50% pentru evenimente, dar cu distanţarea necesară, cu o foarte bună ventilaţie, oamenii implicaţi, antreprenorii sunt dispuşi să investească, astfel încât să se elimine riscul, să se creeze separatoare între mese, paravane. Dacă există soluţii pentru deschiderea şcolilor (...) cu siguranţă se pot găsi soluţii şi în HoReCa. Este important să ne dorim, să existe voinţă politică în acest sens", a afirmat Egevit Aslan.

Preşedintele onorific al RESTO Constanţa, Corina Martin, a declarat că mai ales industria de evenimente trebuie să repornească, în acest domeniu înregistrându-se cele mai mari pierderi.

"Mai ales industria de evenimente trebuie să repornească, sunt pierderile cele mai mari, sunt saloane de evenimente şi organizatori de evenimente care de peste un an sunt forţaţi să înceteze orice activitate. Poate să existe o soluţie inclusiv prin introducerea obligativităţii unui test COVID. Mă gândesc de exemplu la festivalul de muzică pe care îl găzduieşte Constanţa în timpul verii, şi aceasta poate fi o propunere, aşa cum se cere testul COVID negativ şi la îmbarcarea în avion la anumite companii aeriene sau pentru plecarea în vacanţe în anumite destinaţii", a spus Martin.

Ea a subliniat, totodată, că taxele şi impozitele plătite de agenţii economici din HoReCa au fost calculate ca şi cum activitatea s-ar fi desfăşurat normal.

"Există soluţii pe care trebuie să le stabilim nu ignorând industria HoReCa şi numai aşezându-ne împreună la aceeaşi masă, mai ales că nivelul de taxe şi impozite a fost calculat în continuare la o valoare stabilită ca pentru un an întreg de funcţionare, deşi ştim foarte bine că tot anul trecut 2020 şi, iată, şi acum suntem chiar în pragul aceleiaşi situaţii, există foarte multe săptămâni sau luni în care restaurantele sau cafenelele, saloanele de evenimente sau barurile nu au putut să funcţioneze. Nu mi se pare normal ca taxele să fie calculate la aceeaşi valoare ca pentru un an de funcţionare", a afirmat Corina Martin. AGERPRES/(A - autor: Nona Jalbă; editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...