Constanţa: Hidrografii şi cartografii militari fac măsurători în nordul litoralului pentru actualizarea hărţilor de navigaţie maritimă

Constanţa: Hidrografii şi cartografii militari fac măsurători în nordul litoralului pentru actualizarea hărţilor de navigaţie maritimă

Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM) efectuează misiuni de cercetare hidrografică şi topo-geodezică a liniei ţărmului Mării Negre, în nordul litoralului românesc, pentru actualizarea hărţilor marine de navigaţie şi a documentelor nautice, informează un comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

Potrivit sursei citate, în perioada 9-20 iulie, hidrografii militari au ca obiectiv completarea şi actualizarea bazei de date, de la Sulina la Zaton, în contextul monitorizării schimbărilor de relief.

"Pentru îndeplinirea acestei misiuni, specialiştii DMH au la dispoziţie şalupele "Topografica 1", "Cătuneanu 2" şi "Hidrografica 3", autoutilitare-laborator topo-geodezic, autovehicule de teren şi aparatură mobilă de procesare a datelor, se arată în comunicatul de presă.

Prima hartă marină românească, cunoscută sub denumirea de "Harta Cătuneanu", a fost realizată în anul 1900 şi a primit medalia de aur, în acelaşi an, la expoziţia universală de la Paris. Un secol mai târziu, în anul 2002, Direcţia Hidrografică Maritimă a realizat prima Hartă Electronică de Navigaţie (ENC) din România, un produs care furnizează navigatorilor informaţii georeferenţiale şi o imagine instantanee a situaţiei din spaţiul de deplasare, prin integrarea informaţiilor primite de la sistemele de poziţionare prin satelit şi de la senzorii de mişcare de la bordul navelor.

Direcţia Hidrografică Maritimă este autoritate naţională în domeniul hidrografiei şi reprezintă România în organizaţiile internaţionale cu care aceasta cooperează în domeniul hidrografiei maritime şi a semnalizării maritime, hidrografii militari realizând hărţile maritime de navigaţie şi avizele pentru navigatori, precum şi programe de cercetare ştiinţifică în cadrul colaborărilor internaţionale. AGERPRES / (AS autor: Dan Mihăescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Zvonuri picante și speculații despre infidelitate și criză conjugală la vârful monarhiei britanice

3 De unde vine expresia „Pe vremea lui Pazvante“. Filă întunecată din istoria Principatelor Române

4 Voi realizați că povestea asta este adevărată, s-a întâmplat în realitate?

5 Trebuie să citiți neapărat asta ca să vă dați seama în ce lume falsă trăim...