Constanţa: Măsuri speciale de carantină, în municipiul reşedinţă de judeţ şi în alte două localităţi

Constanţa: Măsuri speciale de carantină, în municipiul reşedinţă de judeţ şi în alte două localităţi

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis luni seară impunerea măsurilor speciale de carantină, adoptate deja pentru localităţile Ovidiu şi Fântânele, şi în reşedinţa de judeţ, după ce rata de incidenţă cumulată a ajuns la 3,5/1.000 locuitori, informează Prefectura Judeţului Constanţa.

Potrivit sursei citate, în urma unei analize realizate de DSP Constanţa, s-a aprobat trecerea tuturor unităţilor de învăţământ din municipiul Constanţa în scenariul 3 de funcţionare, pentru următoarele 14 zile, după ce rata de incidenţă cumulată a ajuns la 3,5/1.000 locuitori, ca urmare a pozitivării, în ultimele 14 zile, a 1.096 de persoane, din totalul de 313.223 de locuitori din oraşul reşedinţă de judeţ.

De asemenea, printre măsurile preventive ce intră în vigoare şi în municipiul Constanţa, începând de marţi, 3 noiembrie, se numără: obligaţia purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice, astfel încât să acopere nasul şi gura, fiind permisă înlăturarea acesteia, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi, în afara teraselor, precum şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum doi metri de alte persoane.

Pe o perioadă de 14 zile se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau a concertelor, desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Restricţiile prevăd şi suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, a restaurantelor şi cafenelelor, cu excepţia celor din interiorul hotelurilor, accesibile doar persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, fiind permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în afara unităţilor respective.

În aceeaşi şedinţă a CJSU s-a votat ca în întregul judeţ să fie aplicate măsurile adecvate în situaţia încadrării între ratele de incidenţă de 1,5/1.000 locuitori şi 3/1.000 locuitori, urmând ca funcţionarea restaurantelor să fie redusă la capacitatea de 30%, să fie instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii publice deschise precum pieţe, târguri, zone de aşteptare, faleze sau în proximitatea instituţiilor de învăţământ.

Totodată, s-a votat în unanimitate modificarea scenariilor de funcţionare pentru 27 de unităţi de învăţământ din judeţ. AGERPRES/ (AS autor: Dan Mihăescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...