Constanţa: Ministrul Toader propune un memorial electronic al anchetelor şi sentinţelor nedrepte ale magistraţilor români

Constanţa: Ministrul Toader propune un memorial electronic al anchetelor şi sentinţelor nedrepte ale magistraţilor români

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat marţi, la Constanţa, că este posibilă realizarea unei evidenţe electronice şi publicarea online, a anchetelor şi sentinţelor nedrepte date de magistraţii din România, în înfăptuirea actului justiţiei.

Ministrul Justiţiei a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Constanţa, că doreşte realizarea unei evidenţe a persoanelor care au fost anchetate şi arestate, iar ulterior achitate pentru a se şti în acest mod care sunt românii care au suferit pe nedrept şi cei care se fac vinovaţi de represiune nedreaptă.

Întrebat care este opinia sa în legătură cu achitarea fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, ministrul Justiţiei a opinat că este la fel de important să cunoaştem toate numele celor care au suferit nedreptăţi în procesul de înfăptuire a justiţiei.

"Dar, despre ce vorbim noi, că l-a achitat pe Ponta ? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă ? Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică", a spus Toader.

În context, ministrul Toader a opinat că este posibil să fie întocmită o evidenţă riguroasă a celor anchetaţi, arestaţi şi care apoi nu au fost condamnaţi.

"Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y", a declarat ministrul Tudorel Toader.

El a mai afirmat şi că ar trebui să se ştie şi numele procurorilor care i-au anchetat pe cei care în cele din urmă vor fi achitaţi de instanţă.

"Poate nu e lipsit de interes să ştim şi noi de ce pe unul care fură îl punem la zid şi spunem că ăsta e condamnat şi cutare şi cutare şi după aceea el e nevinovat. 'Ne pare rău, îţi dăm despăgubiri, du-te la CEDO, îţi dau ăia de la CEDO, vezi dacă nu facem o înţelegere şi o semnează ministrul Justiţiei şi scoatem procesul de pe rol', îi dăm 2-3 mii de euro, la revedere. Credeţi că trei mii de euro acoperă suferinţa a trei ani de puşcărie nemeritată ? Categoric, nu. Şi atunci de ce îl punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ăla care a făcut represiunea asta nedreaptă nu trebuie să-l ştim şi pe ăla ? Poate va veni vremea când lucrurile se vor limpezi ... Nu e nevoie de legiferare, e foarte simplu, statistic", a conchis ministrul Justiţiei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

2 Hopa, s-a trecut la pasul doi? / Propaganda rusă încearcă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea

3 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral

4 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

5 Emil Boc reacționează dur: E o palmă. Conducerea centrală ne-a sfidat! Răsucești cuțitul în rană și mai pui și…