Constanţa: O nouă încercare de ridicare a navei cu oi eşuată în Portul Midia

Constanţa: O nouă încercare de ridicare a navei cu oi eşuată în Portul Midia

Operaţiunea de ridicare la suprafaţa apei a navei încărcate cu oi, care a eşuat la sfârşitul anului trecut în Portul Midia, continuă marţi, după ce a fost începută pe 1 februarie şi ulterior întreruptă, în urma unui incident tehnic.

Potrivit reprezentanţilor firmei care a câştigat licitaţia privind efectuarea ranfluării, din cauza ruperii spirelor unor cabluri de tracţiune pentru că "nava, cu tot cu încărcătura de la bord, e mai grea decât reieşea din documentaţia prezentată", operaţiunea de ridicare a vaporului a fost întârziată, putând fi reluată marţi, după efectuarea unor lucrări de pregătire şi teste.

La această oră, operaţiunea de ridicare s-a oprit, fiind scoasă apa din tancuri.

"La acest moment, operaţiunea de ridicare s-a oprit, epava este securizată pe o anumită poziţie, iar acum urmează să intervină GSP Granit şi cu încă un remorcher, în bordul răsturnat, cu pompe de evacuare a apei din compartimentul maşini, apa fiind îmbarcată în tancurile Big Foot 2. Scopul este să uşureze greutatea epavei, mai ales în zona pupa, unde este compartimentul maşină şi, după ce scot apa, vor continua verticalizarea", a declarat marţi după-amiază Alin Vintilă, reprezentant Grup Servicii Petroliere.

Pe 14 ianuarie, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind, care, încărcată cu peste 14.000 de oi, a eşuat în noiembrie 2019 în Portul Midia. Contractul, în valoare de circa 19 milioane de lei, ce prevede şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul vaporului, are durata de 35 de zile de la semnare.

Nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, scoase vii de la bordul vaporului fiind, în zilele de după incident, şi câteva sute de oi. AGERPRES/(A, AS - autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”