Constanţa: Pescador turcesc somat cu focuri de armă de Garda de Coastă în timp ce bracona în Marea Neagră

Constanţa: Pescador turcesc somat cu focuri de armă de Garda de Coastă în timp ce bracona în Marea Neagră

Un pescador turcesc ce bracona în Marea Neagră în zona de interes economic a României a fost identificat, miercuri dimineaţă, şi somat cu focuri de armă să se supună controlului, în timpul unei misiuni de patrulare a unui echipaj din cadrul Grupului de Nave Constanţa, a informat Garda de Coastă.

Potrivit sursei citate, în jurul orei 7,00, nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a localizat la aproximativ 50 de mile marine est de portul Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Echipajul pescadorului sub pavilion turcesc, identificat pe baza unei informaţii transmisă de SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nu a răspuns apelurilor venite de la bordul navei MAI 1104, de a se supune controlului legal. După aplicarea procedurilor graduale de somare, poliţiştii de frontieră români au tras focuri de avertisment, au informat autorităţile de frontieră.

"Nava Poliţiei de Frontieră a pornit în urmărirea navei suspecte, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc precum semnalele luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze. În aceste condiţii, echipajul poliţiei de frontieră a folosit gradual armamentul de la bordul navei Gărzii de Coastă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar echipajul pescadorului turcesc a pornit cu toată viteza către apele internaţionale, refuzând controlul", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

La rândul său, directorul adjunct al Gărzii de Coastă, împuternicit la comandă, comisarul şef de poliţie Cristian Cicu, a declarat pentru AGERPRES că a cerut sprijinul omologilor turci pentru interceptarea pescadorului care a refuzat să se supună controlului, aşteptând o reacţie de colaborare.

"Noi am acţionat în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, Garda de Coastă informând autorităţile de frontieră din Bulgaria şi Turcia despre acest eveniment şi despre faptul că suntem în urmărirea navei suspecte care nu s-a supus controlului legal. Continuăm urmărirea pescadorului turcesc şi sperăm să obţinem sprijinul omologilor la care am apelat", a declarat Cicu. AGERPRES / (AS - autor: Dan Mihăescu, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)

Foto:(c) www.politiadefrontiera.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro