Constanţa: Primăria Mangalia anunţă începerea furnizării agentului termic, subvenţionat peste 60%

Constanţa: Primăria Mangalia anunţă începerea furnizării agentului termic, subvenţionat peste 60%

Societatea locală de termoficare din Mangalia, Goldterm S. A va începe furnizarea agentului termic în sistem centralizat pentru abonaţii rezidenţiali începând de vineri, 1 noiembrie, costul gigacaloriei pentru consumatori fiind subvenţionat de la bugetul local în proporţie de peste 60%, informează un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Mangalia.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată ca urmare a scăderii temperaturilor exterioare, în special pe timpul nopţii, dar şi în urma solicitărilor din partea asociaţiilor de proprietari.

Conform reprezentanţilor furnizorului de agent termic, de la jumătatea lunii octombrie au fost efectuate probele la rece ale sistemului de producţie şi transport şi înainte de a începe furnizarea agentului termic, angajaţii societăţii de termoficare au intervenit cu lucrări de modernizare la mai multe centrale din oraş, precum şi la reţeaua de distribuţie a agentului termic, pentru reducerea pierderilor de pe traseu.

De asemenea, primarul Cristian Radu a declarat că în ultima perioadă s-au înregistrat cereri de revenire în sistemul centralizat, în condiţiile în care municipalitatea are un program de montare gratuită de contoare de apartament, pentru ca fiecare locatar să plătească exact cât consumă.

Totodată, Primăria Mangalia subvenţionează 305 lei din costurile de producţie şi distribuţie de 540 lei pentru gigacalorie, ceea ce înseamnă că factura unui consumator este de 235 lei/gigacalorie.

"În ceea ce priveşte preţul de producţie al gigacaloriei pentru actualul sezon rece, acesta este de aproximativ 540 de lei, însă populaţia va plăti aproximativ 235 lei/gigacalorie, diferenţa fiind suportată de Primăria Mangalia, din bugetul local şi continuă programul de montare gratuită de contoare de apartament, astfel încât fiecare locatar să plătească exact cât consumă. De altfel, în urma lansării acestui program de contorizare a crescut numărul abonaţilor la sistemul de termoficare, mulţi dintre abonaţii debranşaţi făcând acum cereri de revenire în sistemul centralizat", a declarat primarul Cristian Radu.

În prezent, Primăria Mangalia are în derulare un proiect local de producere a agentului termic în sistem de cogenerare cu motoare termice pentru reducerea costurilor cu încălzirea, pe timpul iernii, dar şi pentru reabilitarea centralelor termice printr-un program de reducere a pierderilor pe reţeaua de distribuţie, cu finanţare guvernamentală. AGERPRES / (AS - autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

2 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

3 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...