Consumul de marihuana poate reduce femeilor posibilităţile de a rămâne însărcinate (studiu)

Consumul de marihuana poate reduce femeilor posibilităţile de a rămâne însărcinate (studiu)

Femeile care consumă marihuana pot avea mai multe dificultăţi de a rămâne însărcinate, potrivit unui studiu al Institutelor Naţionale de Sănătate din SUA (National Institutes of Health - NIH), relatează EFE.

Studiul, publicat luni de revista ştiinţifică Human Reproduction, nu a analizat însă cantitatea de marihuana consumată de femei care ar fi putut influenţa ratele de concepţie, precizează NIH într-un comunicat.

Femeile care au declarat că au consumat produse precum marihuana sau haşiş în săptămânile prealabile unei sarcini, sau în a căror urină a fost detectată prezenţa canabisului au avut cu 40% mai puţine şanse de a concepe, comparativ cu alte femei care nu au consumat marihuana.

Deosebirea a fost mai mare când a fost analizat procentul celor care au rămas însărcinate: doar 42% dintre cele care au consumat canabis au putut concepe un copil, faţă de 66% dintre femeile neconsumatoare.

"Consumatoarele de canabis au prezentat diferenţe şi la hormonii cu rol de reproducere implicaţi în ovulaţie. Aceste diferenţe ar fi putut influenţa potenţial asupra probabilităţii de concepţie", notează studiul.

Autorii au observat, de asemenea, că studiile pe animale au arătat că uzul de canabis ar putea altera învelişul uterului.

Cercetătorii au compilat datele unu studiu la care au participat peste 1.200 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, care au suferit unul sau două avorturi spontane şi care au încercat să rămână însărcinate.

În total 62 de femei, reprezentând 5% din totalul participantelor, au prezentat în urină urme de canabis sau au declarat că au consumat marihuana înainte de a rămâne însărcinate.

Cercetătorii au admis că numărul observat este redus şi că trebuie efectuate alte studii pentru a avea o evidenţă definitivă.

Totuşi, ei au recomandat femeilor care vor să rămână însărcinate să aibă grijă în ce priveşte consumul de canabis.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”