Contract de finanţare pentru proiectul de modernizare a sistemului 112 - semnat de ministrul Fondurilor Europene şi directorul STS

Contract de finanţare pentru proiectul de modernizare a sistemului 112 - semnat de ministrul Fondurilor Europene şi directorul STS

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorinel Vasilca, au semnat, marţi, contractul de finanţare pentru proiectul "Modernizarea infrastructurii hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă".

Rovana Plumb a declarat că este un proiect important în beneficiul românilor.

"Este vorba de o nouă investiţie care prevede modernizarea infrastructurii Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă 112. (...)Vreau să mulţumesc STS pentru iniţiativa şi colaborarea pe care o avem în dezvoltarea acestei investiţii", a spus Rovana Plumb.

Ea a menţionat că sistemul 112 funcţionează în România de peste 13 ani şi în această perioadă cetăţenii care s-au aflat în situaţii de urgenţă au trimis peste 64 milioane de apeluri reale pentru a putea fi ajutaţi.

"Proiectul are o valoare de 47,6 milioane de euro şi o perioadă de implementare de 36 de luni şi constă în modernizarea componentelor de hardware şi software pentru un răspuns mai prompt al agenţiilor de urgenţă la solicitările cetăţenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Beneficiile proiectului sunt cele legate de creşterea capacităţii de răspuns la solicitările cetăţenilor, reducerea timpului de aşteptare al meu ca cetăţean care apelează la 112 cu 5 secunde, de la 59 de secunde, la 54 de secunde", a afirmat Rovana Plumb.

Ea a mai spus că prin acest proiect se vor introduce mecanisme moderne de gestionare a resurselor şi echipajelor de intervenţie şi va exista o alertare automată a tuturor structurilor ce pot interveni în situaţii de amploare.

"Vor exista apeluri de urgenţă cu transmisii video şi imagini de la locul evenimentului. Acest lucru este o noutate, pentru că aici cetăţenii vor avea posibilitatea să transmită informaţii suplimentare, precum imagini video, poze, date, text sms sau alte aplicaţii de telefonie mobilă, gen WhatsApp", a afirmat Rovana Plumb.

Plumb a mai spus că se urmăreşte creşterea preciziei de localizare a urgenţei prin GPS şi că va exista şi un tablou operaţional disponibil pentru toate instituţiile care intervin, actualizat în timp real. O altă noutate este extinderea accesibilităţii apelului de urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

"Practic, se pune la dipoziţia dispecerilor şi autorităţilor un set mai larg de informaţii, astfel încât să se poate interveni mult mai eficient", a menţionat Rovana Plumb, adăugând că se vor moderniza sediile şi dispeceratele.

"Semnarea acestui contract de finanţare din fonduri externe nerambursabile înseamnă punctul de start în procesul de modernizare a unei infrastructuri critice naţionale prin care furnizăm un serviciu vital în situaţii din domeniul urgenţelor", a declarat Ionel-Sorinel Vasilca, directorul STS, cu acest prilej.

El a spus că modernizarea infrastructurii a fost impusă nu doar din considerentul uzurii fizice şi morale a echipamentelor, componente care funcţionează fără întrerupere din 2004-2005, ci şi pentru implementarea unei "soluţii actualizate tehnologic, moderne şi orientate pe perioada anilor 2020-2030 prin care să se deservească mai eficient apelanţii la serviciul 112".

Directorul STS a subliniat că urmează derularea procesului de achiziţie a echipamentelor şi semnarea contractului la mijlocul lunii decembrie a acestui an. El a menţionat că vor fi achiziţionate numai echipamente originale, noi şi de ultimă generaţie.

Directorul STS a mai spus că în primul trimestru al anului 2020 se va trece la testarea tuturor funcţiunilor echipamentelor.

"Pentru o mai bună transparenţă faţă de cetăţeni, activitatea în timp real în cadrul sistemului 112 va putea fi urmărită prin informaţiile publicate pe site sub formă de grafice şi hărţi relevante pe tipuri de incidente şi zone geografice, cu garantarea datelor cu caracter personal", a mai spus directorul STS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?