Contraofensiva ucraineană, perturbată după distrugerea barajului Kahova

Contraofensiva ucraineană, perturbată după distrugerea barajului Kahova

Distrugerea barajului Kahovka pune capăt efectiv oricărei speranțe de lansare a unui asalt peste fluviul Nipru în vederea respingerii trupelor rusești care ocupă sud-estul Ucrainei, afirmă un consilier al Ministerului Apărării de la Kiev.

Barajul Kahovka, distrus parțial în noaptea de luni spre marți FOTO Profimedia

Partea ucraineană afirmă că barajul de la Kahovka a cedat din cauza unei explozii provocate de ocupanții ruși. Distrugerea barajului a provocat inundații în cursurile inferioare ale fluviului Nipru, care constituie o linie de front de la eliberarea orașului Herson, în noiembrie anul trecut.

Zeci de mii de persoane sunt evacuate din zonă, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică monitorizează centrala atomo-electrică de la Zaporojie, situată în amonte de baraj, pentru a nu se întâmpla o altă catastrofă.

Plasate pe malul stâng al Niprului, de la Kamianske, în regiunea Zaporojie, până la vărsarea fluviului în Marea Neagră, trupele ruse se așteptau în orice moment de un asalt al ucrainenilor pentru recuperarea teritoriului lor. Însă acest asalt amfibiu, care ar fi putut avea loc în cadrul contraofensivei, nu mai este posibil în urma distrugerii barajului Kahovka, afirmă fostul ministru ucrainean al Apărării Andrii Zahorodniuk.

„Traversarea fluviului în acea zonă a devenit imposibilă. Chiar și desfășurarea de operațiuni în întreaga zonă va fi mult mai dificilă”, a declarat oficialul ucrainean, citat de Newsweek.

Distrugerea barajului Kahovka este un „act de terorism”, a subliniat Zahorodniuk, potrivit căruia Moscova nu își va asuma niciodată responsabilitatea.

În opinia sa, rușii au aruncat în aer barajul pentru a împiedica trupele ucrainene să traverseze fluviul Nipru și pentru a pune piedici astfel contraofensivei.

Moscova a negat, evident, orice responsabilitate a sa în cazul distrugerii barajului Kahovka, pe care îl ocupă încă de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, și a dat vina pe forțele armate ale Kievului.

Într-o conferință de presă neobișnuită organizată marți, ministrul rus al Apărării a emis teoria precum că ucrainenii ar fi distrus barajul pentru a transfera unități din Herson în alte zone de operațiuni.

Ucraina a deschis o investigație asupra cazului Kahovka, acuzând în special Rusia de „ecocid”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat „o bombă ecologică de distrugere în masă” și a cerut tragerea la răspundere a Rusiei.

ATESH, o mișcare militară a ucrainenilor și tătarilor din Crimeea, aruncă vina pe Batalionul 1 al Brigăzii 205 de Infanterie Motorizată din orașul Budionnovsk, regiunea Stavropol.

„Am trimis deja numele conducerii brigăzii și autorilor acestei crime agenților noștri. Ne vom răzbuna pentru asta!”, avertizează ATESH.

InformNapalm, o organizație de voluntari care colectează informații despre activitățile subversive ale Rusiei în Ucraina, precizează că soldații menționați de ATESH sunt implicați în război încă din 2014. Recent, ei s-au angajat în „protecția” centralei Kahovka. În plus, membrii acestei brigăzi au participat în mod repetat la atacuri teroriste.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…