Contraofensiva ucraineană se desfășoară de câteva zile, susţine un consilier al lui Zelenski

Contraofensiva ucraineană se desfășoară de câteva zile, susţine un consilier al lui Zelenski

"Contraofensiva are loc deja de câteva zile", a declarat joi consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, citat de dpa.

Forțe ucrainene pe frontul din est FOTO EPA-EFE

"Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a adăugat Podoliak

Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin care îşi au baza în Ucraina - Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) şi Legiunea "Libertate pentru Rusia" - au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, potrivit Agerpres care citează agenţii internaţionale de presă.

Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-şi apere propriul teritoriu. Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său", a apreciat oficialul ucrainean.

Ucraina nu doreşte să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. "Noi folosim armele pe care ni le-aţi dat pentru a distruge poziţiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas şi Crimeea".

Dacă s-ar livra şi avioane F-16, spaţiul aerian al Ucrainei ar putea fi "în sfârşit" acoperit, a adăugat el.

În prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, tancuri Leopard şi alte echipamente occidentale, a spus Podoliak, observând că "dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi", potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Forțele ruse au inundat câmpurile din apropierea frontului din sudul țării

Forţele ruse, care ocupă o parte din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au inundat câmpurile în două zone din apropierea liniei frontului în scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al oraşului Melitopol pe contul sau de Telegram, potrivit EFE.

"Pentru a-şi întări apărarea în jurul oraşului Melitopol, ei folosesc tot ce au la îndemână, de la liniile de apărare din al Doilea Război Mondial până la apă", susţine Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oraş transformat de forţele ruse în capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie.

"Ei inundă câmpurile atât lângă linia frontului, cât şi în direcţia Crimeii, în apropiere de Iakimovka", a spus primarul Fedorov, care încearcă să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile de pe teritoriul controlat de Kiev în Zaporojie.

Acesta a mai spus că forţele ruse îşi mută bazele pe care le instalaseră în oraş în pădurile şi terenurile din jur, unde se presupune că sapă tranşee.

La rândul său, Statului Major General ucrainean a transmis că forţele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult aşteptatei contraofensive ucrainene.

Având în vedere poziţia sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina şi din Europa, este esenţială pentru ambiţiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, notează EFE., preluată de Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...