Contraofensiva Ucrainei/Cum încearcă ucrainenii să spargă frontul, cum se apără rușii. De câte rezerve dispune Putin

Contraofensiva Ucrainei/Cum încearcă ucrainenii să spargă frontul, cum se apără rușii. De câte rezerve dispune Putin

Începutul unei activități nu e niciodată greu. Greu e să menții lucrurile în mișcare. Strategii ucraineni cunosc, cel mai probabil, această idee a fostului general prusac și teoretician al războiului Carl von Clausewitz, a cărui lucrare „Despre război” (Vom Kriege) ar trebui să fie lectură obligatorie pentru orice absolvent de academie militară care se respectă. Contraofensiva ucraineană a început de mai bine de o săptămână, iar greul de abia acum începe. Astfel, deși ucrainenii au făcut progrese limitate (au înaintat câțiva kilometri și au eliberat câteva sate), trupele Kievului nu au reușit până acum o străpungere decisivă a liniilor de apărare ruse, despre care inclusiv analiștii militari occidentali admit că sunt bine puse la punct.

Concomitent, aceiași experți apreciază decizia curajoasă a Kievului de a declanșa, pentru prima oară în istoria războiului modern, într-o epocă dominată de drone, sateliți și muniții inteligente, un atac frontal împotriva unor poziții fortificate, fără pregătire aeriană și în inferioritate numerică și în privința artileriei, scrie digi24.ro .

„Lucrurile simple sunt greu de pus în practică, iar lucrurile grele sunt imposibile”, ne spune același von Clausewitz, cel care a definit conceptul de „fricțiune” pe câmpul de luptă - practic, elementul de necunoscut/hazard care face ca lucrurile care arată simplu pe hârtie („Desenăm frumos o săgeată albastră care indică atacul care trebuie să ducă la cucerirea acestui sat”) să devină extrem de complicate pe teren („Șefu', am rămas în pană de benzină, nu mai putem înainta).

În acest moment, singurul lucru de care putem fi siguri în ceea ce privește contraofensiva ucraineană este că, în realitate, nu prea știm mare lucru: nu știm dacă atacurile ucrainene chiar fac parte din „the real thing” sau ele sunt doar ceea ce militarii numesc „recunoașteri în forță ale dispozitivului” ori „recunoașteri prin luptă”. Nu știm dacă pierderile din primele zile, în blindate și tehnică de luptă occidentală, le-au tăiat elanul ucrainenilor, sau dacă ele au fost luate în calcul de strategii de la Kiev.

În plus, nu știm - cel puțin nu din sursele oficiale, care sunt extrem de zgârcite la acest capitol - cât de multă „fricțiune” au cauzat rușii ucrainenilor pe câmpul de luptă, sau cât de mult a afectat vremea ori livrările de armament occidental planurile contraofensivei ucrainene.

De asemenea, nu cunoaștem „orarul” contraofensivei: nu știm dacă ucraineneii „au rămas în urmă”, ori dacă azi sau peste o lună își propun să ajungă la prima linie de fortificații. Apoi - mai ales - nu știm locul ales pentru a crea breșa (e prestabilit și bătut în cuie? sau va fi decis în funcție de rezistența rușilor?). O altă necunoscută: ce unități și cum vor lărgi eventuala breșă, în baza a ceea ce strategii militari numesc „principiul torentului care se extinde” .

De unde „știm”, totuși, dacă avansează (sau nu) ucrainenii ori cum se schimbă linia frontului

În afară de comunicatele oficiale ale celor două tabere (care, dincolo de parfumul mai mult sau mai puțin discret de propagandă pe care-l emană, au mereu prostul obicei de a exagera succesele și a minimiza pierderile), există puține confirmări reale, din surse neutre.

Una dintre cele mai urmărite surse independente în acest moment, atent monitorizată și luată în calcul inclusiv de analiștii și experții militari, este GeoConfirmed, o platformă realizată de un grup de voluntari care fac schimb de date inclusiv cu reputatul grup de investigații Bellingcat .

Comunitatea GeoConfirmed este, în esență, un „agregator” care monitorizează și adună toate sursele foto și video publicate online referitoare la războiul din Ucraina și geolocalizează (și, implicit, „confirmă” sau nu) sursa acestora. Practic, GeoConfirmed localizează coordonatele geografice ale unui loc în baza unei imagini (cu un tanc distrus, militari pe un cămp etc.).

Exemplu: la data de 17 iunie, militarii brigăzii 47 mecanizate ucrainene au anunțat distrugerea unor „echipamente militare rusești” pe „axa Tokmak” (una din direcțiile de atac al ucrainenilor). Voluntarii de la Geoconfirmed au stabilit longitudinea și latitudinea și au „confirmat”, în baza acestor coordonate, poziția geografică a acelor echipamente distruse.

În aceeași zi, rușii au susținut că au distrus un blindat Bradley al trupelor ucrainene, în aceeași zonă. Imaginile cu blindatul distrus au fost și ele „confirmate” (în clip mai apar și două tancuri Leopard despre care tot GeoConfirmed a precizat că sunt pierderi „vechi”).

Tot grație muncii unui voluntar Geoconfirmed, oricine poate „admira” acum, din confortul propriei case, întreaga linie de fortificații rusești, în baza imaginilor provenite de la sateliții civili, comerciali. Orice utilizator Twitter poate da astfel „click” pe fiecare „locație” a fiecărui sector fortificat al rușilor, într-o manieră similară cu „fixarea” oricărei adrese de pe o hartă Google.

Până în acest moment, Kievul a anunțat că a recucerit 100 de kilometri pătrați în ultima săptămână . Cert este că actualul ritm de înaintare este mult mai lent decât „blitzkrieg-ul” din toamna lui 2022 , când ucrainenii au eliberat, practic, întreaga regiune Harkov de trupele ruse.

De data aceasta, trupele ucrainene sunt nevoite să se „deschidă” în ofensivă și să-i atace pe ruși, care stau încă bine fixați în defensivă.

„În timpul ofensivei, trupele noastre întâmpină în continuu terenuri minate, în combinație cu șanțuri antitanc”, a explicat adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar. „La toate acestea se adaugă contraatacurile constante ale unităților inamice asupra blindatelor și utilizarea masivă a rachetelor ghidate antitanc și a dronelor kamikaze”.

Cel mai probabil, așa cum a spus și generalul american Ben Hodges , atacul principal nu a venit încă.

Care sunt „axele” probabile ale contraofensivei ucrainene. Cum încearcă rușii să răstoarne planurile de atac ale Kievului

Până în acest moment, experții militari independenți au identificat trei „axe” sau direcții - probabile - de atac ale trupelor ucrainene. Ministerul ucrainean al Apărării și Statul Major al armatei Kievului nu au publicat informații clare în acest sens. Comunicatele militare vorbesc doar despre „acțiuni ofensive” ale ucrainenilor, respectiv „acțiuni defensive” ale trupelor ruse în anumite zone, regiuni sau orașe.

Conform analizei ministerului britanic al Apărării, pe 16 iunie, puteau fi identificate trei axe majore ale atacului ucrainean asupra pozițiilor defensive ale rușilor, în zonele Zaporojie și Donețk: Bahmut, Vuhledar și Orihiv-Tokmak (unde GeoConfirmed a confirmat pierderile recente, atât ucrainene cât și rusești).

O analiză realizată de un expert militar al Institutului Regal pentru Studii Strategice de la Londra (Royal United Service Institute - RUSI) arată că, deși ucrainenii au reușit să străpungă o primă linie a rușilor, trupele Kievului se află încă la kilometri buni distanță de principala linie de apărare a forțelor Moscovei.

„Kievul nu și-a angajat încă grosul forțelor, iar unitățile din prima linie încearcă să creeze condițiile pentru o străpungere”

Expertul militar recunoaște că forțele ucrainene au întâmpinat dificultăți încă din primele zile : dacă prima linie de apărare a rușilor era compusă doar din adăposturi individuale, săpate manual, acestea erau protejate de câmpuri de mine și supravegheate de drone care dirijau artileria rusească.

Principala linie de apărare a rușilor se află la 15-20 de kilometri de pozițiile ucrainene și e alcătuită tranșee săpate „cu profesionalism”. cazemate din beton, obstacole pentru tancuri și mine. În spatele celei de-a doua linii defensive se află trupele de rezervă.

Astfel, pentru ucraineni, cu cât pătrund mai mult în dispozitivul de apărare rusesc, le va fi tot mai dificil.

„Ucrainenii lovesc în adâncime destul de precis, reușind să lovească cel puțin două obiective importante, Comandamentul Armatei 35 (unde a fost ucis un general) și o bază a cecenilor. Urmează să vedem impactul acestor lovituri asupra desfășurării acțiunilor de luptă. Aviația rusă a apărut mai des pe câmpul de luptă, dar nu în mod semnificativ (sursă britanică). Rușii au dislocat la o bază din sud un număr mare de elicoptere de atac”, a spus expertul militar.

„Foarte probabil, elicopterele vor fi implicate masiv, de ambele părți. În privința aviației ruse, să vedem răspunsul apărării antiaeriene ucrainene (în convorbirea telefonică a generalului Zalujnîi cu generalul (american Mike) Milley, ucraineanul a cerut sisteme de apărare antiaeriană și sisteme care să ajute focul de contrabaterie, semnn că ucrainenii au, probabil, probleme în focul de contrabaterie, strict necesar pentru neutralizarea artileriei ruse și eliminării ajutorului pe care aceasta îl dă infanteriei aflate în poziții fortificare, alături de contraatacurile declanșate din eșalonul doi cu tancurile și infanteria mecanizată”, a mai precizat analistul militar Sandu Valentin-Mateiu.

Principala slăbiciune a blindatelor ucrainene în fața atacurilor elicopterelor rusești este exlicată într-o amplă analiză a publicației de specialitate War Zone . În rezumat, elicopterele de atac rusești încep să folosească rachete antitanc a căror rază o depășește pe cea a sistemelor antiaeriene mobile ucrainene, ceea ce face ca elicopterele Moscovei să poată lansa atacuri în afara „bulei” de interdicție antiaeriană a Kievului, pe linia frontului.

Important, a precizat expertul militar, este ca „armata ucraineană să nu atingă punctul culminant, angajând decisiv toate unitățile, înainte să treacă de liniile fortificate”.

Sau, cum spunea generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa: „Când vom vedea două sau trei astfel de brigăzi (cu 500-750 de vehicule blindate) concentrate pe un front îngust, atunci cred că putem spune că a fost declanșat atacul principal”

Ce trupe au ucrainenii pregătite pentru contraofensivă. Câte armate au dispuse rușii pe întreaga linie a frontului

Din informațiile publicate de sursele militare ucrainene, până acum știm că au fost angajate în luptă două brigăzi principale: Brigada 47 Infanterie Mecanizată și Brigada 37 Infanterie Marină.

Ben Hodges a estimat că principala „forță de șoc” ucraineană are în compunere 7-12 brigăzi de asalt.

„Ucrainenii au angajat în luptă doar 3 din cele 20 de brigăzi pregătite pentru această contraofensivă 12 înzestrate cu echipament occidental și 8 brigăzi de asalt”, a spus Sandu-Valentin Mateiu .

Analistul român a prezentat pe contul său de Facebook inclusiv dispozitivul și dislocarea aproximativă a trupelor ruse pe frontul Zaporojie.

Frontul Nipru este ținut, conform comandorului în rezervă al armatei române, de Armata a 49-a (din Caucaz, Regiunea Militară Sud) și Corpul 22 (din Crimeea). „Au existat informații (oficiale ucrainene!) că rușii ar fi transferat trupe din grupul de armate Nipru elemente din cadrul Armatei a 49-a, precum și Brigada 810 Infanterie Marină (este în rezerva grupului de armate Nipru dar și trupe aeropurtate (apare Brigada 83 VDV - parașutiști n.r. - și Brigada 11).

Aceste date se bazează pe un raport extrem de detaliat întocmit de către un analist militar polonez.

Astfel, Sandu-Valentin Mateiu explică, în baza datelor analistului polonez, că „frontul Zaporojie este ținut de (de la vest la est) de Armata a 35-a (RM Est), Armata a 5-a (RM Est), Armata a 36-a (RM Est), Corpul 68 (RM Est) Comandamentul Armatei a 35-a a fost lovit de ucraineni, comandantul acesteia fiind ucis”

De asemenea, rezerva frontului Zaporojie, la nivel operativ-strategic, este asigurată de Armate a 58-a (RM Sud, Caucaz).

„Toate armatele sunt armate de arme întrunite (armate de tancuri sunt pe frontul din Lugansk nord spre Harkov). Ambele corpuri sunt de infanterie mecanizată (Corpul 22, constituit în Crimeea, are mai mult unități de apărare de coastă); pe direcția Tokmak: în primul eșalon sunt trupe separatiste DNR, iar rezerva operativă este Divizia 19 Infanterie Mecanizată (din cadrul Armatei 58) și Brigada 22 Spețnaz (tot din Caucaz); pe direcția ( de la Velika Novosilka & Vuhledar) spre Berdiansk, rezerva operativă este asigurată de Divizia 42 Infanterie Mecanizată (din cadrul Armatei a 58-a)”, a precizat analistul militar. Totodată, în „rezerva operativ-strategică, Armata 58 are unități dislocate pe direcția Tokmak-Melitopol, iar Armata 1 Tancuri e în „rezerva strategică”.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat