Contrar lui Trump, Biden menţine baze militare în Europa

Contrar lui Trump, Biden menţine baze militare în Europa

Armata americană a anunţat vineri că renunţă să restituie guvernelor german şi belgian şase instalaţii militare, citând, fără a numi Rusia, ''nevoi tot mai mari în teatrul european'', relatează AFP.

Decizia, într-o primă fază, de a închide aceste şase obiective a fost luată în 2010 şi 2015, iar proiectul de întreţinere a acestora nu este, prin urmare, legat de intenţia fostului preşedinte Donald Trump de a reduce prezenţa militară americană în Germania, care îngrijorase foarte mult Berlinul şi nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Preşedintele american Joe Biden, care consideră Rusia ca o ameninţare serioasă la adresa securităţii europene, a revenit deja asupra planului predecesorului său Donald Trump.

Efectivele armatei americane în Germania au crescut chiar uşor în ultimele luni. La sfârşitul lunii martie, erau peste 35.000 de soldaţi şi familiile lor, repartizaţi la 21 de baze militare în toată ţara.

Cele şase baze în cauză sunt cazărmi secundare, depozite şi spaţii de birouri, a precizat vineri, într-un comunicat, comandamentul armatei terestre americane din Europa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…