Convalescenţă ''normală şi satisfăcătoare'' pentru papa Francisc, după operaţia de duminică

Convalescenţă ''normală şi satisfăcătoare'' pentru papa Francisc, după operaţia de duminică

Convalescenţa papei Francisc, operat duminică la colon , se desfăşoară într-o manieră "normală şi satisfăcătoare", a anunţat miercuri Biroul de presă de la Vatican, potrivit căruia suveranul pontif s-a declarat "emoţionat" de mesajele de sprijin primite în ultimele zile din lumea întreagă, informează AFP.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a petrecut cea de-a treia noapte în Spitalul Gemelli din Roma şi "a continuat să se alimenteze cu regularitate, iar perfuzia lui a fost suspendată", a precizat Vaticanul într-un comunicat.

După acea operaţie programată pentru tratarea unei stenoze diverticulare a colonului, papa Francisc va trebui să rămână spitalizat timp de "aproximativ o săptămână, dacă nu apar complicaţii", a anunţat luni Vaticanul, care a confirmat, miercuri, "existenţa unei stenoze diverticulare acute".

Suveranul pontif "este emoţionat de numeroasele mesaje şi declaraţii de afecţiune primite în ultimele zile şi îşi exprimă recunoştinţa pentru aceste manifestări de solidaritate şi pentru rugăciunile în favoarea sa", precizează acelaşi comunicat de miercuri.

Prim-ministrul italian Mario Draghi i-a transmis luni "urări afectuoase de însănătoşire". Marele imam al Universităţii Al-Azhar din Cairo îi doreşte "o însănătoşire grabnică", iar predecesorul său de la Vatican, papa emerit Benedict al XVI-lea, a anunţat că s-a rugat pentru papa Francisc.

Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, papa Francisc a dorit să planifice această operaţie la începutul verii, când obligaţiile sale oficiale sunt mai puţin numeroase, pentru a putea să îşi petreacă perioada de convalescenţă în linişte.

Suveranul pontif şi-a suspendat deja audienţele generale de miercuri şi, pentru moment, următoarea lui prezenţă oficială este fixată pentru duminică, odată cu tradiţionala rugăciune "Angelus". Dacă, aşa cum este prevăzut, papa Francisc va fi încă spitalizat la acea dată, el ar putea să rostească rugăciunea de la fereastra spitalului, la fel cum a procedat în trecut Ioan Paul al II-lea, nu de la fereastra Palatului Apostolic din Piaţa Sf. Petru din Roma.

Papa Francisc se află în aceeaşi rezervă de la etajul al zecelea al Spitalului Gemelli pe care a folosit-o şi papa Ioan Paul al II-lea, operat de mai multe ori în acest spital, inclusiv după o tentativă de asasinat în 1981 şi din cauza unei tumori la colon în 1992.

Rezerva, supranumită Vatican III din cauza numeroaselor internări ale lui Ioan Paul al II-lea, ale cărui reşedinţe oficiale erau Palatul Apostolic din Vatican şi Castelul Gandolfo, dispune şi de un mic salon echipat cu un altar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...