Convorbire Ciucă - secretarul american al Apărării: Securitatea la Marea Neagră, evaluată în contextul COVID-19

Convorbire Ciucă - secretarul american al Apărării: Securitatea la Marea Neagră, evaluată în contextul COVID-19

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi secretarul american al Apărării, Mark T. Esper, au evaluat, miercuri, într-o convorbire telefonică, situaţia de securitate din mediul internaţional şi din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluţiei pandemiei SARS-CoV-2.

"A fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecţie medicală de la Seul la Bucureşti, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari şi specialişti CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) transmis, miercuri, AGERPRES.

Agenda discuţiilor a inclus aspecte de interes comun privind solidaritatea în combaterea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 şi cooperarea între armatele celor două ţări, atât din perspectivă bilaterală, cât şi în context aliat.

"În ceea ce priveşte relaţiile militare bilaterale, a fost evidenţiat ritmul dinamic de evoluţie a acestora, asigurat în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Au fost analizate opţiunile privind evaluarea relaţiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum şi direcţiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experţi prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă", arată sursa citată.

Totodată, au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenţei forţelor SUA pe teritoriul României şi oportunităţile oferite de proiectele demarate de ţara noastră pentru modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea unor facilităţi militare.

Au mai fost abordate subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic.

Ministrul Ciucă a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenţei avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic, evidenţiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune.

"Corpul Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinaţională de la Bucureşti şi Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esenţială pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice," a arătat Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului.

Conform MApN, au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de "acţiunile de dezinformare desfăşurate de Rusia şi China în această perioadă". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

4 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo