Convorbire telefonică Iohannis - Theresa May despre atacul terorist de la Londra

Convorbire telefonică Iohannis - Theresa May despre atacul terorist de la Londra

Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică joi cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Theresa May, cu care a discutat despre atacul terorist de la Londra.

"Președintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit. Președintele Klaus Iohannis a transmis, totodată, în numele său și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți", arată Administrația Prezidențială într-un comunicat transmis AGERPRES.

Aceștia au discutat și despre situația celor doi cetățeni români răniți în atacul de miercuri, prim-ministrul britanic exprimând regretele sale puternice și speranța că starea de sănătate a acestora, mai ales a româncei aflate încă în stare critică, se va ameliora, precizează Administrația Prezidențială.

De asemenea, președintele Iohannis a transmis sprijinul deplin al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului, evocând preocuparea pentru creșterea în amplitudine și frecvență a fenomenului terorist, precum și a gradului său de impredictibilitate.

În context, pronunțându-se ferm pentru intensificarea eforturilor comune de prevenire, descurajare și pedepsire a acestui fenomen reprobabil, șeful statului a amintit de initiațiva de creare a unei Curți internaționale împotriva terorismului, lansată în comun de România și Spania.

Potrivit sursei citate, în spiritul Parteneriatului Strategic care leagă cele două țări, președintele Iohannis a accentuat necesitatea intensificării și eficientizării cooperării bilaterale în sfera securității, inclusiv pe dimensiunea de contraterorism.

De asemenea, șeful statului a menționat că așteaptă cu deosebită plăcere vizita oficială pe care Prințul de Wales o va efectua în România în cursul săptămânii viitoare, care va "constitui un reper important în istoria relațiilor bilaterale de Parteneriat Strategic dintre cele două state".

Președintele Iohannis a semnat joi o scrisoare de condoleanțe către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi dimineață, că una dintre cele două persoane de cetățenie română rănite în urma atacului de miercuri după-amiază de la Londra se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată.

La rândul său, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat joi, pentru AGERPRES, că românca rănită în atentatul de la Londra a suferit o "intervenție chirurgicală complicată", iar starea acesteia continuă să fie critică.

Miercuri, un bărbat a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra, iar după aceea a reușit să înjunghie un polițist și a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite, la fel și doi dintre pietonii loviți de mașina atacatorului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”