Cooperare România-Marea Britanie. Polițiștii au destructurat o grupare de români care ar fi înșelat mii de britanici

Cooperare România-Marea Britanie. Polițiștii au destructurat o grupare de români care ar fi înșelat mii de britanici

Un grup infracțional, suspectat de înșelăciune, a fost destructurat în București, după ce Agenţia pentru Combaterea Criminalităţii din Marea Britanie (NCA) și Poliția Română au făcut mai multe percheziții, potrivit nationalcrimeagency.gov.uk.

Două apartamente din Capitală, folosite pentru înșelăciuni, au fost percheziționate FOTO Inquam

Cooperarea România-Marea Britanie a dus la destructurarea grupării de români, investigația fiind demarată de echipa de combatere a criminalității financiare din NCA, ca urmare a unor informații primite de la autoritățile române.

Anchetatorii au percheziționat două apartamente din nordul Bucureștiului, imobile din care s-ar fi comis fraude la scară largă. Trei persoane cu reședința în România au fost audiate de polițiltii români în legătură cu presupusa lor implicare în acest caz.

Potrivit sursei citate, grupul viza, de obicei, persoane care fuseseră deja înșelate printr-o altă escrocherie legată de investiții comerciale.

Cum acționa gruparea

Conștienți de faptul că victimele ar fi vulnerabile și disperate după soluții pentru a-și recupera banii, suspecții ar fi luat legătura cu acestea folosindu-se de identitatea Autorității de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA) sau a altui organism de reglementare din domeniul financiar, susținând că ar putea ajuta la recuperarea sumelor pierdute.

Aceștia cereau sume în avans, iar odată ce victima transfera banii, aceștia erau imediat mutați într-un portofel crypto (portofele de criptomonede), iar orice comunicare cu victimele înceta.

Anchetatorii au confiscat din apartamente materiale care indicau că operațiunea se baza pe un scenariu pentru a efectua apeluri către victime. Autorii făceau trimiteri false către „Departamentul criptografic al FCA”.

La fața locului au fost identificate portofele de criptomonede de mare valoare, dar, la o examinare mai atentă, s-a constatat că erau false. Anchetatorii cred că acestea au fost folosite pentru a demonstra victimelor că fondurile recuperate erau disponibile pentru a le rambursa pierderile din investiția inițială.

Agenţia pentru Combaterea Criminalităţii din Marea Britanie consideră că aceste fapte reprezintă o infracțiune gravă și organizată, cu încercări sistematice de a viza victime în toată Europa.

„Colaborarea strânsă cu autoritățile române a fost neprețuită în ce privește destructurarea acestui grup infracțional organizat. Victimele au pierdut sume uriașe din cauza acestei fraude și vom depune eforturi pentru a urmări aceste fonduri furate pe măsură ce continuăm investigația.

NCA și autoritățile române au demonstrat că escrocii pot fi prinși chiar și atunci când își au baza în țări aflate la mare distanță de victimele lor”, a declarat Suzanne Foster, comandant departamentului de combatere a infracțiunilor financiare complexe din NCA.

La rândul său, Adrian Searle, directorul Centrului Național de Combatere a Criminalității Economice (NECC) din cadrul NCA, a declarat că „NCA și NECC se angajează să colaboreze cu partenerii britanici și internaționali pentru a proteja publicul împotriva fraudei”.

„Acest caz demonstrează că, prin cooperare internațională, putem și vom reuși să destructurăm grupurile infracționale care vizează publicul britanic din străinătate. Toate fraudele pot avea un impact devastator asupra victimelor lor, dar frauda în materie de recuperare este deosebit de dură, deoarece vizează persoane care au fost deja victime și profită de dorința naturală de a recupera banii pierduți anterior în urma fraudei”, a adăugat acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...