Cooperarea dintre SUA şi Rusia pe ISS: ''Lucrăm împreună''

Cooperarea dintre SUA şi Rusia pe ISS: ''Lucrăm împreună''

Agenţia spaţială americană NASA a declarat că îşi menţine angajamentul de a coopera cu Rusia pentru operarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în pofida recentei invazii ruse în Ucraina şi a sancţiunilor impuse de SUA Moscovei ca răspuns la aceasta, informează marţi DPA.

"Lucrăm împreună. Am lucrat împreună de peste 20 de ani şi vom continua să o facem", a spus Joel Montalbano, manager de programe pentru ISS din cadrul NASA, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc luni.

"Suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă, dar suntem capabili să continuăm să ne facem treaba. Nimic nu s-a schimbat în ultimele trei săptămâni", a adăugat el.

Montalbano a precizat că întregul scop al proiectului ISS este cooperarea.

"Nu este un proces în care un grup poate continua fără celălalt. Cu toţii trebuie să lucrăm împreună pentru a reuşi", a spus el.

Planurile pentru revenirea pe Pământ a astronautului american Mark Vande Hei şi a cosmonauţilor ruşi Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov la bordul unei capsule Soyuz, la sfârşitul lunii, "merg mai departe", a declarat Montalbano.

"Pot să vă spun sigur, Mark se întoarce la bordul acelei Soyuz", a spus el. "Comunicăm cu colegii noştri ruşi... (ei) au confirmat că aduc tot echipajul acasă", a adăugat Montalbano.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a confirmat luni revenirea şi a notat că "nu a dat niciodată partenerilor niciun motiv să se îndoiască de seriozitatea noastră". De asemenea, a remarcat faptul că menţinerea funcţionării în bune condiţii a ISS reprezintă principala prioritate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...