Copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii: țara europeană în care s-a luat această decizie

Copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii: țara europeană în care s-a luat această decizie

Curtea supremă de casație a Italiei a dat dreptate copiilor care nu doreau contactul cu bunicii lor. O relație nedorită nu poate fi impusă, stabilește instanța supremă.

Copiii nu pot fi forțați să petreacă timp cu bunicii FOTO Shutterstock

Instanța supremă din Italia a decis că nu există o obligație pentru copii de a-și vedea bunicii dacă nu doresc să facă acest lucru. Hotărârea instanței supreme de casație se referă la un recurs formulat de părinții a doi copii împotriva deciziei unei instanțe inferioare care îi obligase pe tineri să petreacă timp cu bunicii paterni.

Cazul care dura de ani de zile a fost declanșat de bunici și un unchi patern, care au acționat la tribunalul pentru minori din Milano, plângându-se că nu au putut să-i întâlnească pe copii „din cauza obstacolelor stabilite de părinți”, cu care au fost implicați într-un conflict familial.

Bunicii au câștigat atât la tribunalul pentru minori, cât și la curtea de apel din Milano, care în 2019 a dispus întâlniri între ei și copii în prezența unui asistent social, atenționând în același timp părinții cu privire la potențialul prejudiciu psihologic pentru copii de a-i priva de relația cu rudele lor.

Părinții au susținut că întâlnirile nu au fost apreciate de copii din cauza tensiunilor familiale care persistă și au făcut apel la instanța supremă pentru anularea deciziei.

În hotărârea sa, instanța supremă a spus că, deși „nu există nicio îndoială” că cei doi copii ar „beneficia de pe urma unei legături cu linia articulată a generațiilor”, cum aceștia și-au exprimat opoziția față de relație, ei nu ar putea fi forțați să-i vadă, mai ales într-un mediu conflictual.

Prin urmare, instanța a decis că interesele copiilor trebuie să prevaleze asupra celor ale bunicilor și că nu se poate impune „o relație nedorită”, cu atât mai mult cu cât copiii sunt „capabili de discernământ” și au împlinit vârsta de 12 ani.

În conformitate cu legea familiei introdusă în Italia în 2006, un copil are dreptul de a menține o relație semnificativă cu bunicii, chiar dacă părinții se despart. Bunicii au, de asemenea, dreptul de a cere unei instanțe să stabilească dacă decizia unui părinte de a le interzice accesul la nepoții lor dăunează bunăstării copilului și, prin urmare, este ilegală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /