„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani

„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani

Copiii sub șase ani nu ar trebui expuși deloc la ecrane, avertizează experți medicali din Franța, care trag un semnal de alarmă privind efectele grave asupra dezvoltării creierului și sănătății mintale a celor mici.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Un grup de organizații medicale din Franța avertizează că utilizarea ecranelor, de la televizoare și tablete, până la smartphone-uri și jocuri video, poate afecta grav și ireversibil dezvoltarea creierului copiilor mici, potrivit The Guardian.

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernului francez, cinci dintre cele mai importante societăți de specialitate, din domeniul pediatriei, sănătății publice, oftalmologiei, psihiatriei infantile și sănătății mediului, atrag atenția că: „Ecranele, sub orice formă ar fi, nu satisfac nevoile copiilor. Mai rău, ele împiedică și alterează dezvoltarea creierului, provocând „o modificare durabilă a sănătății și capacităților lor intelectuale”.

Reglementările actuale sunt considerate insuficiente

Potrivit recomandărilor actuale în Franța, copiii sub trei ani nu ar trebui expuși deloc la ecrane , iar între trei și șase ani, doar ocazional și în prezența unui adult. Cu toate acestea, experții spun că aceste măsuri sunt insuficiente și cer interzicerea completă a expunerii copiilor sub șase ani la ecrane, inclusiv acasă și în instituțiile de învățământ.

„Copiii nu sunt adulți în miniatură”

Nici tehnologia ecranelor, nici conținutul acestora, inclusiv așa-numitul conținut «educațional», nu sunt adaptate unui creier mic, aflat în curs de dezvoltare. Copiii nu sunt adulți în miniatură: nevoile lor sunt nevoi diferite”, subliniază autorii scrisorii.

Medicii și educatorii semnalează că, tot mai des, întâlnesc copii mici cu întârziere în dezvoltarea limbajulu i, dificultăți de concentrare, probleme de memorie și hiperactivitate – toate corelate cu expunerea precoce și constantă la ecrane.

Efecte și asupra dezvoltării sociale și emoționale

Ei avertizează și asupra impactului negativ asupra dezvoltării sociale și emoționale a celor mici. Deși fenomenul afectează toate categoriile sociale, copiii din medii defavorizate sunt cei mai vulnerabili, ceea ce adâncește inegalitățile sociale.

Ce pot face părinții

În locul timpului petrecut în fața ecranelor, specialiștii recomandă activități precum „cititul cu voce tare, jocul liber, jocurile de societate sau în aer liber, activitățile fizice, creative și artistice.”

Scrisoarea se încheie cu un apel puternic: „Nimănui nu i-ar trece prin minte să lase un copil sub șase ani să traverseze singur strada. De ce să-l expui atunci unui ecran, când acest lucru le compromite sănătatea și viitorul intelectual?

Date îngrijorătoare privind timpul petrecut în fața ecranelor

Conform unui raport comandat de președintele Emmanuel Macron, copiii francezi cu vârste între trei și șase ani petreceau, în medie, o oră și 47 de minute pe zi în fața ecranelor, potrivit celor mai recente date disponibile din 2014-2015. Deși comisia a emis mai multe recomandări, doar una, privind interzicerea expunerii copiilor sub trei ani, a fost pusă în aplicare până acum.

Fostul premier Gabriel Attal a mers și mai departe, propunând interzicerea accesului copiilor sub 15 ani la rețelele de socializare. Pentru adolescenții între 15 și 18 ani, el a propus o măsură radicală: o „stingere de asediu” digitală, care să le limiteze accesul la rețelele sociale după ora 22:00.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

3 O informație care dă de gândit...

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?