Corbu: ÎCCJ pierde judecători prin pensionare la vârsta la care se consideră că abia dobândeşti înţelepciune

Corbu: ÎCCJ pierde judecători prin pensionare la vârsta la care se consideră că abia dobândeşti înţelepciune

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat miercuri că judecătorii acestei instanţe se pensionează la o vârstă la care pe plan mondial se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionament juridic.

"Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziţie comodă. Încărcătura psiho-emoţională, necesitatea păstrării în permanenţă a celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilităţii exprimării unei poziţii critice, uneori vehemente, în spaţiul public, sunt inerente acestei înalte demnităţi. Aş dori să fac o menţiune specială cu referire la activitatea judecătorilor care s-au pensionat în anul 2020 şi la începutul acestui an. Au fost mulţi. Le vom simţi lipsa. Deşi ne bucurăm pentru că intră într-o perioadă mai liniştită a vieţii lor, problema pensionării judecătorilor Instanţei supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe, întrucât pierdem mult prea devreme contribuţia unor oameni extrem de valoroşi. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionamentul juridic, care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă în cadrul unei jurisdicţii supreme", a declarat Corina Corbu, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2020, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Declaraţia vine în contextul în care, în ultima vreme, există un val de pensionări în magistratură, inclusiv în rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”