Coreea de Nord a ratat tirul cu rachetă balistică, anunță armata sud-coreeană

Coreea de Nord a ratat tirul cu rachetă balistică, anunță armata sud-coreeană

Coreea de Nord a eșuat în tentativa sa de a lansa o rachetă vineri dimineața, în apropiere de coastele sale orientale, pentru a marca aniversarea nașterii fondatorului regimului nord-coreean, au anunțat armata sud-coreeană și un responsabil american din domeniul apărării, relatează AFP.

''Racheta a fost detectată și urmărită de către Centrul de comandă strategic american. Credem că este o lansare eșuată'', a precizat un responsabil american din domeniul apărării sub acoperirea anonimatului.

Armata sud-coreeană se aștepta ca Phenianul să efectueze teste cu rachete balistice cu rază medie de acțiune pentru a marca aniversarea fondatorului regimului nord-coreean. Phenianul nu ratează de fapt niciodată ocazia de a marca data de 15 aprilie, ziua de naștere a lui Kim Ir Sen (1912-1994), cu defilări sau tiruri de rachete.

Tipul de rachetă nu este precizat în comunicatul militar sud-coreean, dar, potrivit unui responsabil militar citat de agenția de presă Yonhap, ar fi vorba de o rachetă Mususan, capabilă să străbată o distanță de 4.000 de km. O asemenea rază de acțiune i-ar permite să atingă Coreea de Sud și Japonia și, eventual, bazele americane din insulele Guam, în Oceanul Pacific.

În urmă cu trei săptămâni, Phenianul a desfășurat una sau două rachete balistice Mususan în apropiere de portul Wonsan, în estul peninsulei, potrivit unui responsabil sud-coreean neprecizat, relata joi Yonhap.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...