Coreea de Nord a ratat tirul cu rachetă balistică, anunță armata sud-coreeană

Coreea de Nord a eșuat în tentativa sa de a lansa o rachetă vineri dimineața, în apropiere de coastele sale orientale, pentru a marca aniversarea nașterii fondatorului regimului nord-coreean, au anunțat armata sud-coreeană și un responsabil american din domeniul apărării, relatează AFP.

''Racheta a fost detectată și urmărită de către Centrul de comandă strategic american. Credem că este o lansare eșuată'', a precizat un responsabil american din domeniul apărării sub acoperirea anonimatului.

Armata sud-coreeană se aștepta ca Phenianul să efectueze teste cu rachete balistice cu rază medie de acțiune pentru a marca aniversarea fondatorului regimului nord-coreean. Phenianul nu ratează de fapt niciodată ocazia de a marca data de 15 aprilie, ziua de naștere a lui Kim Ir Sen (1912-1994), cu defilări sau tiruri de rachete.

Tipul de rachetă nu este precizat în comunicatul militar sud-coreean, dar, potrivit unui responsabil militar citat de agenția de presă Yonhap, ar fi vorba de o rachetă Mususan, capabilă să străbată o distanță de 4.000 de km. O asemenea rază de acțiune i-ar permite să atingă Coreea de Sud și Japonia și, eventual, bazele americane din insulele Guam, în Oceanul Pacific.

În urmă cu trei săptămâni, Phenianul a desfășurat una sau două rachete balistice Mususan în apropiere de portul Wonsan, în estul peninsulei, potrivit unui responsabil sud-coreean neprecizat, relata joi Yonhap.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir