Coreea de Nord: Exerciții trilaterale fără precedent între Seul, Tokyo și Washington

Coreea de Nord: Exerciții trilaterale fără precedent între Seul, Tokyo și Washington

Coreea de Sud, Japonia și SUA participă de marți la o serie de exerciții militare trilaterale, fără precedent, care vizează contracararea amenințărilor reprezentate de tirurile cu rachete ale Coreii de Nord, care a calificat aceste aplicații în largul Hawaii drept o 'provocare militară', relatează AFP.

Manevrele intervin la mai puțin de o săptămână după testul reușit al Phenianului cu o rachetă cu rază medie de acțiune, capabilă — potrivit Coreii de Nord — să lovească baze militare americane în Pacific.

Exercițiul trilateral prevede în special o simulare urmată de un tir balistic pentru a testa sistemele antirachetă Aegis, utilizate de SUA și aliații lor.

'Nicio rachetă nu a fost trasă, dar toți participanții și-au putut întări interoperabilitatea, canalele de comunicare și colectarea de date', specifică un comunicat al Comandamentului american din Pacific.

Importanța acestor aplicații este conferită de faptul participării comune a Japoniei și Coreii de Sud, două țări vecine a căror dispută diplomatică îndelungată a subminat eforturile americane pentru a prezenta un front unit în fața Phenianului.

Aceste manevre au 'întărit relațiile deja foarte puternice între cele trei țări participante', a declarat viceamiralul Nora Tyson, comandantul Flotei a III-a americane.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat, la rândul său, aceste exerciții drept o 'nouă provocare militară a SUA' și a reiterat că Phenianul nu va ezita să efectueze în caz de amenințare 'un atac nuclear preventiv'.

Participarea celor trei țări a evidențiat 'scenariul lor hegemonic pentru a perturba pacea și securitatea regionale', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord a revendicat de la începutul anului o serie de progrese în cadrul programelor sale nuclear și de rachete, de altfel interzise, al căror scop este de a dezvolta o rachetă intercontinentală (ICBM) cu încărcătură nucleară capabilă să lovească teritoriul american.

Testul de miercurea trecută cu o nouă rachetă Musudan, cu rază medie de acțiune, ar putea ajuta Phenianul la dezvoltarea unei ICBM operaționale capabile să lovească continentul american până în 2020, apreciază cercetători americani.

Săptămâna trecută, ministrul apărării american Ashton Carter a apreciat că testele nord-coreene ilustrează necesitatea pentru ca SUA să continue consolidarea dispozitivului lor de apărare antirachetă în scopul de a proteja interesele lor și pe ale aliaților lor în Asia.

Washingtonul și Seulul discută în prezent posibilitatea desfășurării în Coreea de Sud a unui sistem de apărare antirachetă numit THAAD (Theater High Altitude Area Defense System), provocând îngrijorarea Chinei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale