Coreea de Nord și-a extins programul nuclear și a repornit un reactor cu plutoniu (raport SUA)

Coreea de Nord și-a extins programul nuclear și a repornit un reactor cu plutoniu (raport SUA)

Coreea de Nord și-a extins programul nuclear și a repornit un reactor cu plutoniu la principala sa instalație nucleară, a declarat directorul Serviciului Național de Informații (DNI), James R. Clapper, relatează DPA. 'Phenianul continuă să producă material fisionabil și să dezvolte o rachetă balistică lansată de pe submarin', a declarat James Clapper în cadrul unei comisii a Senatului SUA.

Activitatea recentă a Coreii de Nord în domeniul nuclear și al rachetelor a provocat preocupări în rândul țărilor vecine, în special în Coreea de Sud și Japonia, precum și avertizări din partea SUA, a Chinei și ONU.

Phenianul încearcă de asemenea să dezvolte un sistem mobil de rachetă nucleară, cu rază lungă de acțiune, dar nu a fost testat, a declarat Clapper cu prilejul prezentării unui raport privind evaluarea amenințărilor la nivel mondial.

Repornirea reactorului cu plutoniu la Yongbyon înseamnă că Phenianul 'poate începe să recupereze plutoniu din combustibilul uzat al reactorului în câteva săptămâni sau luni', se arată în raport.

Ar putea dura un an pentru a recupera suficient plutoniu pentru a fabrica o bombă, menționează agenția de presă sud-coreeană Yonhap. Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune și a plasat un satelit pe orbită. La 6 ianuarie, Phenianul a detonat un dispozitiv nuclear, fiind vorba de al patrulea test nuclear efectuat din 2006.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!