Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câștigat alegerile prezidențiale (sondaj la ieșirea de la urne)

Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câștigat alegerile prezidențiale (sondaj la ieșirea de la urne)

Moon Jae-In, veteran al luptei pentru drepturile omului, favorabil unei forme de reconciliere cu Coreea de Nord, a câștigat marți detașat alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, relatează AFP și Yonhap.

Moon Jae-In, marele favorit al scrutinului și candidat al Partidului Democrat de centru-stânga, a obținut 41,4% din voturi, potrivit sondajului realizat de trei canale de televiziune — MBC, KBS și SBS.

Conservatorul Hong Joon-Pyo a ieșit pe locul al doilea cu 23,3% din voturi, urmat de centristul Ahn Cheol-Soo cu 21,8% din voturi.

Birourile de vot s-au deschis marți la ora locală 06:00 (luni, 21:00 GMT) în Coreea de Sud pentru alegeri prezidențiale organizate după demiterea președintei Park Geun-Hye, pusă sub acuzare într-un scandal de corupție.

O victorie a lui Moon Jae-In, 64 de ani, ar permite alternanța la putere după zece ani de domnie a conservatorilor și ar putea însemna o schimbare considerabilă de politică, față de Phenian, dar și față de aliatul și protectorul american.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alina Ghica, judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o p…

2 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

3 Imagini horror cu fesele „putrezite” ale Loredanei Chivu / Detalii din scandalul ținut departe de ochii presei

4 Așa o fi?

5 Așa o fi?