Coreea de Sud, lovită de virusul Wuhan. Străzile se golesc de oameni

Coreea de Sud, lovită de virusul Wuhan. Străzile se golesc de oameni

Epidemia a ieşit din China, Coreea de sud extrem de îngrijorată
 
Epidemie de coronavirus în Wuhan
Epidemie de coronavirus în Wuhan (PETER PARKS/AFP via Getty Images)

În timp ce guvernul sud-coreean dezbate dacă va creşte nivelul de alertă, primarul oraşului Daegu le-a cerut tuturor locuitorilor să evite să meargă afară, în timp ce guvernul urmăreşte, testează şi carantinează toţi membrii unei biserici creştine unde se crede că o femeie infectată a răspândit virusul la peste 40 de persoane.

Drept urmare, străzile din Daegu, care în mod obişnuit sunt pline de viaţă s-au liniştit brusc: locuitori citaţi de Reuters au descris străzile goale din centrul oraşului, ferestrele închise şi un „climat de frică” omniprezent.

Peste noapte, Coreea de Sud a raportat primul său deces legat de virus, iar joi centrele comerciale, magazinele, barurile şi restaurantele erau toate goale, asemenea străzilor din Daegu.

"Este ca şi cum cineva ar fi aruncat o bombă în mijlocul oraşului. Pare o apocalipsă zombie", a spus telefonic Kim Reuners, un locuitor în vârstă de 28 de ani.

Focarul ţării nu este izolat de Daegu: Centrele coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor au raportat joi 53 de cazuri noi, după ce raportaseră 20 de cazuri cu o zi mai devreme, aducând totalul ţării la 104.

Dar Daegu şi zona înconjurătoare are cu siguranţă cea mai mare pondere de cazuri. Centrele de control şi prevenire a bolilor din Coreea au raportat că 70 de pacienţi sunt din Daegu sau din apropiere, iar majoritatea au fost infectaţi de o femeie de 61 de ani, cunoscută în mass-media sud-coreeană drept „Pacientul 31”.

Autorităţile au publicat joi câteva informaţii noi despre pacientul sud-coreean care a murit din cauza virusului Wuhan, se pare că unul dintre cei 13 pacienţi infectaţi la un spital din apropierea Daegu.

Într-o întorsătură ciudată, Gardianul a raportat joi că Biserica Shincheonji a lui Isus, aflată în centrul izbucnirii epidemiei în Daegu, face parte dintr-un „cult controversat”. Presupusul super-răspânditor care a infectat zeci de alte persoane la biserică a făcut pentru prima dată febră pe 10 februarie, dar se presupune că a refuzat de două ori să fie testat pentru coronavirus, pe motiv că nu a călătorit recent în străinătate. Aceasta i-a permis să participe la cel puţin 4 slujbe bisericeşti înainte de a fi izolată, relatează Guardian.

Guvernul municipal al lui Daegu a declarat că există 1.001 membri ai bisericii în oraş, toţi au solicitat să se „auto-carantineze”. 90 dintre ei prezintă în prezent simptome.

Spre deosebire de oficialii chinezi, care au căutat să reducă gravitatea focarului la fiecare rând, oficialii coreeni au avertizat că situaţia este „foarte gravă” şi au cerut poporului coreean să aibă grijă. Primarul din Daegu a amânat începutul semestrului de primăvară cu o săptămână până în martie, o măsură fără precedent.

Vice-ministrul Sănătăţii, Coreea de Sud, Kim Kang-lip, a declarat la o şedinţă separată în oraşul administrativ Sejong că situaţia era „foarte gravă”.

Anterior, părea că majoritatea cazurilor COVID-19 diagnosticate în Coreea de Sud au fost persoane care au călătorit recent în China. Acum, datorită Pacientului 31 „super-răspânditor”, majoritatea cazurilor noi pot fi urmărite către surse din Coreea.

Trupele americane staţionate în Daegu au primit ordin să nu părăsească cazarma până când focarul nu va scădea. A fost suspendat privilegiul de a aduce invitaţi.

Cercetările publicate în ultima săptămână au confirmat că COVID-19 este mai infecţios decât SARS şi MERS.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia