Coreea de Sud: Mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, acuzat de corupţie

Coreea de Sud: Mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, acuzat de corupţie

Un tribunal sud-coreean a emis joi un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, la câteva zile după un interogatoriu maraton condus de procurori pentru acuzaţii de corupţie, transmite AFP, citând agenţia Yonhap.

Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, preşedinte între 2008 şi 2013, este acuzat că a primit mită mai multe milioane de dolari. Procurorii au cerut arestarea sa din cauza riscului ca fostul preşedinte să distrugă probe.

Potrivit agenţiei Yonhap, el riscă o pedeapsă de până la 45 de ani de închisoare.

Fostul şef de stat este acuzat că a primit mită din partea Samsung în 2009 pentru graţierea preşedintelui grupului, Lee Kun-hee, condamnat pentru evaziune fiscală, dar şi că a acceptat milioane de dolari pentru a-l ajuta pe fostul CEO al unui grup bancar public să obţină acest post.

Lee, om de afaceri devenit politician conservator, mai este acuzat că a primit 100.000 de dolari din fonduri ale serviciilor secrete din ţara sa şi că a deturnat milioane de dolari ale unei firme de componente de automobile, al cărei proprietar era prin interpuşi.

Lee Myung-bak a negat cea mai mare parte a acuzaţiilor, susţinând că ancheta este o ''răzbunare politică'' din partea rivalilor săi.

Toţi cei patru preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost urmăriţi penal, inculpaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni penale.

Fosta preşedintă Park Geun-Hye, destituită în martie 2017, se află în închisoare, în urma unei condamnări pentru corupţie. Împotriva sa au fost ceruţi 30 de ani de detenţie.

Chun Doo-hwan şi Roh Tae-woo, doi foşti generali, preşedinţi în anii 1980-1990, au executat pedepse cu închisoare în anii 1990 pentru corupţie şi trădare. Ei au fost însă graţiaţi după doi ani de detenţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...