Coreea de Sud: Moon Jae-In și-a început mandatul de președinte

Coreea de Sud: Moon Jae-In și-a început mandatul de președinte

Moon Jae-In, fost avocat specializat în apărarea drepturilor omului, și-a început miercuri dimineața mandatul de președinte al Coreii de Sud, pentru cinci ani, după ce a câștigat detașat alegerile derulate cu o zi înainte, transmite AFP.

Acest scrutin anticipat, desfășurat pe fondul unor puternice tensiuni cu Coreea de Nord, a fost organizat pentru a o înlocui pe fosta președintă Park Geun-Hye, în centrul unei enorme afaceri de corupție.

Conform rezultatelor definitive ale Comisiei Electorale Naționale, Moon, 64 de ani, care a concurat sub culorile Partidului Democratic de Centru Stânga, favorabil unei forme de dialog cu Phenianul, a obținut 41,10% din sufragii, adică 13,4 milioane de voturi.

Al doilea clasat, conservatorul Hong Joon-Pyo, a întrunit 24,03%, iar acesta a fost urmat de centristul Ahn Cheol-Soo, cu 21,4%.

Rata de participare a fost cea mai ridicată din ultimii 20 de ani la alegerile prezidențiale.

Ceremonia de învestitură va avea loc miercuri spre prânz ora locală (3,00 GMT), la Adunarea Națională.

"Îl felicităm pe președintele ales Moon Jae-In și ne alăturăm poporului sud-coreean în celebrarea tranziției sale politice pașnice și democratice", a reacționat Casa Albă, într-un scurt comunicat emis de purtătorul de cuvânt Sean Spicer, și nu de președintele Donald Trump, după cum remarcă AFP.

''Voi construi o nouă națiune. Voi face o Coree măreață, o Coree demnă, și voi fi președintele demn al unei astfel de țări demne'', a afirmat Moon Jae-In în fața simpatizanților săi, în cartierul central Gwanghwamun din Seul, conform Yonhap, citată de DPA.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Așa o fi?

4 Cifrele nu mint niciodată

5 „Nu te mai saturi de bani! Ai devenit penibilă cu reclamele tale” / „Zâna” Andreea Marin, taxată dur de internau…