Coreea de Sud: Un colaborator apropiat al preşedintelui Moon, condamnat la închisoare pentru generarea de 'like'-uri false în campanie

Un colaborator apropiat al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in a fost condamnat miercuri la 2 ani de închisoare, în baza legii privind infracţiunile informatice, pentru generarea online de 'like'-uri false favorabile lui Moon în timpul campaniei electorale, transmite Reuters.

Condamnarea lui Kim Kyung-soo, considerat de unii drept un posibil candidat la preşedinţie, constituie o nouă lovitură pentru Moon, care se confruntă cu o scădere de popularitate, probleme economice şi acuzaţii de corupţie împotriva unora dintre colaboratorii şi aliaţii săi politici.

Potrivit procurorilor, Kim, ajutat de un blogger politic, a folosit un soft de click-uri automate pentru a creşte numărul de 'like'-uri la diferite postări, intervenind astfel în alegerile prezidenţiale din 2017, câştigate de Moon.

'Kim a primit un ajutor substanţial în direcţionarea opiniei publice în sensul pe care îl dorea', l-a citat postul YTN pe judecătorul Sung Chang-ho, care a pronunţat sentinţa.

Kim a respins acuzaţiile şi, imediat după verdict, a declarat că 'va lupta până la capăt'.

Într-o declaraţie de presă citită de avocatul său, Kim susţine că verdictul este 'inacceptabil' pentru că se bazează pe 'afirmaţii nedovedite' şi pe o 'falsă confesiune' a bloggerului politic.

Bloggerul Kim Dong-won, mai cunoscut sub pseudonimul 'Druking', a fost condamnat tot miercuri, într-un proces separat, la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru acuzaţii similare.

Kim Kyung-soo este guvernator al provinciei Gyeongsang, post pe care îl va pierde dacă sentinţa de miercuri va fi menţinută de o instanţă superioară.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al lui Moon a declarat că sentinţa a fost 'cu totul neaşteptată', iar preşedinţia urmăreşte 'cu calm' evoluţiile până la verdictul final.

Partidul lui Moon şi-a arătat regretul faţă de decizia justiţiei, acuzând instanţa de o eroare şi de condamnarea unei persoane nevinovate.

Partidul se pregăteşte pentru alegerile legislative de anul viitor, la care să speră să obţină din nou majoritatea în parlament.

Moon i-a înlocuit recent pe şeful său de cabinet şi alţi colaboratori apropiaţi, într-o încercare de a-şi revitaliza preşedinţia.

În Coreea de Sud, preşedinţii sunt limitaţi la un singur mandat, dar Moon va dori ca viitoarele alegeri din 2022 să fie câştigate de candidatul partidului său, remarcă Reuters. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există