Coreea de Sud, vinovată de comiterea unui masacru în războiul din Vietnam

Coreea de Sud, vinovată de comiterea unui masacru în războiul din Vietnam

Guvernul sud-coreean a fost condamnat marţi, printr-o decizie istorică, de un tribunal din Seul să plătească daune de peste 22.000 de euro unei victime a unui masacru comis de soldaţi sud-coreeni în timpul Războiului din Vietnam, relatează AFP.

Soldații suc-coreeni au fost găsiți vinovați de comiterea unui masacru în Vietnam

Tribunalul districtului central din Seul s-a pronunţat în favoarea victimei Nguyen Thi Thanh, care va primi o indemnizaţie de 30 de milioane de woni (22.240 de euro) - fără a socoti şi dobânda - pentru masacrele comise în 1968, în oraşul Phong Nhi din Vietnam, conform Agerpres.

Puşcaşii marini sud-coreeni au fost acuzaţi că au ucis în jur de 70 de civili în timpul unui raid care a avut loc la 12 februarie în acel an.

Nguyen Thi Thanh (62 de ani), care a fost rănită în timpul masacrului şi a pierdut membri ai familiei, inclusiv pe mama sa, a intentat o acţiune în justiţie în 2020 cu obiectivul de a obţine o indemnizaţie de la guvernul sud-coreean.

Timp de trei ani, martori şi jurnalişti, care au relatat în epocă despre această dramă, au fost chemați pentru a depune mărturie.

Instanța de judecată a stabilit că puşcaşii marini sud-coreeni „au ameninţat familia reclamantei cu arme de foc şi i-a scos afară pentru a-i executa", conform agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. Astfel, argumentul autorităţilor sud-coreene conform căruia e greu ca soldaţii sud-coreeni să fie făcuţi responsabili pentru masacru a fost respins de tribunal.

Instanţa judiciară a stabilit că acordul încheiat în 1965 între Coreea de Sud şi guvernul sud-vietnamez care, conform Seulului, îl exonera de orice responsabilitate juridică, nu împiedică victimele vietnameze să ceară daune.

Într-un clip video, Nguyen Thi Thanh a salutat decizia tribunalului: „Cred că spiritele (persoanelor ucise în masacru - n.r.) au fost cu mine şi m-au susţinut. Sunt atât de fericită că sufletele lor se pot odihni acum".

Este prima sentință de acest fel a unei instanțe de judecată din Coreea de Sud

Sentinţa de astăzi este importantă, deoarece tribunalul sud-coreean recunoaşte pentru prima dată că a fost comis un act ilegal în timpul Războiului din Vietnam şi că guvernul sud-coreean trebuie tras la răspundere", a declarat avocatul victimei, Lim Jae-sung.

Între 1960 şi începutul anilor 1970, Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a trimis trupe pentru a susţine efortul de război american, în ciuda şanselor slabe de victorie în faţa comuniştilor nord-vietnamezi.

Războiul din Vietnam s-a încheiat în 1975 prin căderea Saigonului şi reunificarea Vietnamului.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“