Cornul, laptele și fructul nu au ajuns nici acum în școli

Cornul, laptele și fructul nu au ajuns nici acum în școli

Școala a început de trei săptămâni, însă elevii nu au primit încă nici unul din produsele alimentare promise de Programul pentru școli al României, desfășurat în mare parte din bani europeni.

Alimentele pentru elevi încă nu au ajuns în școli

Licitațiile încă nu au fost pornite de autoritățile locale, fie pentru că Guvernul a emis târziu reglementările pentru desfășurarea licitațiilor și a programului, fie pentru că oficialii locali nu știu să aplice noile proceduri, scrie Edupedu.ro.

Preșcolarii și elevii din clasele primare sau gimnaziu ar trebui să beneficieze de 2 porții de fructe sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produs de panificație, în fiecare săptămână de școală, conform unei Hotărâri de Guvern.

Elevii din Prahova și Vâlcea sunt singurii care primesc alimente, deoarece nu au expirat contractele din anul anterior, potrivit surselor citate.

Aproape 1,9 milioane de preșcolari și elevi din învâțământul primar și gimnazial sunt beneficiarii acestui program, care mereu începe cu întârziere, licitațiile nefiind încă inițiate în cele mai multe județe din țară.

Costul produselor per elev, plătit de Guvern, este de 10,2 lei pe săptămână. Astfel, costul estimat pentru porția de fructe și legume este de 0,70 lei, iar pentru portia de produse de panificație este de 0,65 lei, pentru porția de lapte și produse lactate suma alocată este de 1,11 lei pe porție.

Bugetul este destul de limitat, iar producătorii de lapte au atras atenția încă de anul trecut că prețul este prea mic.

Ce produse pot primi elevii

Potrivit HG nr. 738/2023, elevii pot primi următoarele fructe și legume : mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, ţelină de rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi, în porţii de cel puţin 100 grame pentru fructe şi cel puţin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec. Acestea trebuie să fie preparate și gata de consum în stare proastpătă. Legumele pot fi amestecate, însă fructele trebuie să fie din același fel. De asemenea, porțiile vor fi ambalate individual.

În privința laptelui și a produselor lactate, copiilor le-ar putea fi oferit lapte de consum tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără zahăr sau cacao sau produse lactate precum iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără zahăr, fructe sau cacao, și caș, atunci când școlile au unde să le depoziteze.

Aceste produse ar trebui să aibă cel puțin 3,2% proteine și minim 1,8% grăsime. Porția de lapte ar trebui să conțină 200 ml, cea de lactate 125 grame și cea de caș 20 de grame.

Produsele de panificație pot fi cornuri, batoane ambalate sau covrigi simpli sau biscuiți uscați, ambalați. Acestea vor avea greutatea de 80 de grame pentru corn/baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi/biscuiți.

Programul pentru școli al României își propune să asigure „creșterea pe termen scurt și pe termen lung a consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate în dieta copiilor“, însă rămâne de văzut de când se va întâmpla acest lucru.

Acesta este urmașul programului Laptele și cornul, introdus în 2002, iar acum este finanțat din fonduri europene și bani de la buget.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?