Coronavirus - Kremlinul respinge acuzaţiile UE că Rusia răspândeşte dezinformare despre epidemie

Coronavirus - Kremlinul respinge acuzaţiile UE că Rusia răspândeşte dezinformare despre epidemie

Kremlinul a respins miercuri acuzaţiile dintr-un document al UE în sensul că mass-media ruse au desfăşurat "o semnificativă campanie de dezinformare" împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a asigurat într-o conferinţă de presă că aceste alegaţii sunt nefondate şi lipsite de sens, subliniind că documentul intern respectiv nu conţine niciun exemplu specific şi nu face legătura cu un organ de presă anume.

"Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse", a conchis Peskov.

Potrivit unui document al Uniunii Europene datat 16 martie şi consultat miercuri de Reuters, "este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19", scopul ei fiind "de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale (...) în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene".

Documentul are nouă pagini şi este elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

Potrivit acestuia, o bază de date specializată din UE a consemnat aproape 80 de cazuri de dezinformare legată de noul coronavirus, începând din 22 ianuarie.

Prin propagarea de "fake news" contradictorii şi confuze în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, campania rusă urmăreşte să îngreuneze demersurile UE de a comunica răspunsul său la pandemie, se afirmă în document.

SEAE nu a comentat raportul, dar un purtător de cuvânt a menţionat că UE este în contact cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft "pentru a discuta despre propagarea dezinformării cu privire la COVID-19".

"Mesajele de dezinformare pro-Kremlin propagă ideea că noul coronavirus este creat de om şi utilizat în folosul Occidentului", notează documentul citat iniţial de Financial Times.

SEAE evocă drept exemplu al consecinţelor acestei dezinformări revoltele de la finele lui februarie din Ucraina. Sunt menţionate totodată ştirile false propagate în Italia în sensul că sistemul de sănătate va fi depăşit şi medicii vor fi nevoiţi să aleagă cine să trăiască din cauza lipsei de paturi, dar şi cele în sensul că premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, ar fi fost infectat şi ar fi putut transmite virusul şi altora, la summiturile la care a luat parte recent.

UE şi NATO acuză de mai multă vreme Rusia de acţiuni secrete, inclusiv prin dezinformare, vizând destabilizarea Occidentului prin exploatarea divizărilor din societate. Rusia dezminte, iar preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat la rândul său că duşmani străini răspândesc ştiri false despre epidemie în Rusia pentru a provoca panică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…