Coronavirus: Africa de Sud a lansat miercuri campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19

Coronavirus: Africa de Sud a lansat miercuri campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19

Campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19 a debutat miercuri în Africa de Sud, după o amânare cauzată de o serie de dubii legate de eficacitatea împotriva unei variante locale a virusului SARS-CoV-2 a vaccinurilor AstraZeneca-Oxford, cumpărate într-o primă etapă de guvernul sud-african, informează AFP.

Prima doză dintr-un lot de 80.000 de vaccinuri dezvoltate de grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a fost administrată în faţa camerelor de filmat unei infirmiere de la maternitatea spitalului din Khayelitsha, un cartier important din Cape Town.

Preşedintele ţării, Cyril Ramaphosa, a fost vaccinat imediat după aceea. "Este o zi importantă pentru ţara noastră", a declarat el, dând asigurări că programul de vaccinare se va desfăşura "fără obstacole".

Livrate cu mare discreţie, marţi seară, pe aeroportul din Johannesburg, vaccinurile americane, care se administrează într-o singură doză, au fost transferate într-un spaţiu securizat înainte de a fi distribuite în mai multe centre de vaccinare amenajate în întreaga ţară.

Prime vaccinuri vor fi rezervate celor 1,2 milioane de membri ai personalului medical din Africa de Sud.

O tranşă suplimentară de 420.000 de doze este aşteptată să sosească în săptămânile următoare, a anunţat guvernul sud-african. În total, 9 milioane de doze au fost comandate de la producătorul Johnson & Johnson.

Ele vor fi completate cu 20 de milioane de vaccinuri produse de compania Pfizer. Africa de Sud va primi şi alte loturi de vaccin prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Uniunii Africane (UA).

Aflată pe ultimele locuri în cursa vaccinărilor pe plan mondial, Africa de Sud, ţara cel mai grav afectată pe continentul african de pandemia de coronavirus, ar fi trebuit să înceapă imunizarea populaţiei sale de 59 de milioane de locuitori în primele zile ale lunii februarie, cu 1 milion de vaccinuri britanice produse de alianţa AstraZeneca-Oxford.

Acel lot a fost recepţionat la începutul lunii februarie cu mare pompă, în prezenţa preşedintelui Ramaphosa.

Dar, câteva zile mai târziu, un studiu a dezvăluit o eficienţă "limitată" a vaccinului AstraZeneca împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, denumită 501Y.V2, care a constrâns guvernul sud-african să suspende campania naţională de vaccinare.

Totuşi, experţii de la OMS au recomandat utilizarea vaccinului britanic în ţările în care sunt prezente noile variante ale virusului SARS-CoV-2.

UA, care şi-a asigurat achiziţionarea a circa 270 de milioane de doze pentru continentul african, a anunţat la rândul ei că nu va elimina vaccinul AstraZeneca din programul său de imunizare. Autorităţile din Malawi au declarat deja că vor continua să cumpere acest vaccin.

Guvernul sud-african a anunţat marţi că va propune lotul de 1 milion de doze de vaccin AstraZeneca, aflate în posesia sa, unui fond administrat de UA, pentru ca dozele în cauză să fie redistribuite.

Vaccinul Johnson & Johnson ar avea o eficienţă de cel puţin 57% împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, potrivit unui studiu.

Africa de Sud se confruntă în această perioadă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, cauzat în principal de acea variantă locală, considerată mai contagioasă. Africa de Sud a raportat până în prezent aproape 1,5 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi peste 48.300 de decese asociate maladiei COVID-19.

Însă curba infectărilor şi cea a deceselor au început de curând să scadă, noile cazuri confirmate ajungând sub pragul de 2.000 pe zi, în comparaţie cu sfârşitul lunii decembrie, când numărul zilnic de infectări era de peste 20.000. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…