Coronavirus: Austria ia în considerare redeschiderea magazinelor mici la 14 aprilie, urmată de alte decizii de relaxare a restricţiilor

Coronavirus: Austria ia în considerare redeschiderea magazinelor mici la 14 aprilie, urmată de alte decizii de relaxare a restricţiilor

Austria intenţionează să redeschidă magazinele mici începând de săptămâna viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresivă în următoarele luni a restricţiilor introduse pentru a lupta împotriva noului coronavirus, însă condiţia este ca cetăţenii să continue să respecte cu stricteţe măsurile actuale de izolare, a anunţat luni guvernul de la Viena, potrivit AFP, Reuters şi dpa.

"Scopul nostru este o revenire la normal pe etape", a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, făcând apel la populaţie să păstreze "cea mai strictă disciplină".

Faptul că Austria a acţionat mai devreme decât majoritatea ţărilor îi dă de asemenea posibilitatea să deschidă magazinele mai devreme, a spus el.

Dacă totul va merge bine, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat după Paştele catolic, dacă vor menţine regulile de igienă stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, a mai precizat Kurz.

La mijlocul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămâne interzise până cel puţin la sfârşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile vor sta închise până la mijlocul lui mai.

În acelaşi timp, guvernul austriac a triplat luni suma de bani pusă la dispoziţia companiile care introduc politici temporare de reducere a programului de lucru, în încercarea de a diminua povara financiară în timpul crizei coronavirusului.

Reducerea programului înseamnă mai puţine ore de lucru şi automat o diminuare a salariului. Pierderea suferită de angajat prin reducerea venitului este astfel compensată parţial de guvern prin noua schemă de sprijin.

Ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, şi ministrul Muncii, Christine Aschbacher, au spus că suma disponibilă va fi majorată până la circa trei miliarde de euro, conform agenţiei austriece de presă APA.

Măsura reducerii programului de lucru "a permis salvarea a circa 400.000 de locuri de muncă în Austria până acum", a spus Christine Aschbacher, adăugând că până vineri fuseseră înaintate circa 23.000 de solicitări.

Austria are în prezent circa 12.000 de cazuri confirmate de noul coronavirus, cu peste 200 de decese cauzate de COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…